Възможно ли е да се реализира идеята за общи договори

...
Възможно ли е да се реализира идеята за общи договори
Коментари Харесай

Възможни ли са общи договори с ЕС за газ? Говори Калоян Стайков

Възможно ли е да се осъществя концепцията за общи контракти на Европейски Съюз за газови доставки и в какви периоди? Ще нарастнат ли ток и парно след рухването на мораториума от 1 април? На тези и други въпроси на " Стандарт " отговори енергийният специалист Калоян Стайков. * Поскъпване на тока е неизбежно от 1 юли * Проблем е, в случай че финансовият министър изземва функционалността на енергийния, споделя Калоян Стайков, основен икономист в Институт за енергиен мениджмънт
- Как ще коментирате разнопосочните сигнали, дадени от ръководещите, за договарянията с " Газпром "? 

- Моето схващане е, че в изявлението си пред БНР финансовият министър Асен Василев обвърза договарянията с " Газпром " с военните дейности, което хипотетично значи, че в случай че и когато те приключат, може да се мисли за такива договаряния. А за какво сходни позиции излизат от министъра на финансите, а не от министъра на енергетиката - не разбирам. Ако Асен Василев стартира да изземва функционалности на министъра на енергетиката, това се трансформира в проблем, най-малкото тъй като няма нужната експертиза.

Ако България отиде на възможни договаряния с работещ интерконектор, с различни доставки на природен газ - нейната преговорна позиция ще бъде по-силна и може да се чака да се реализиран по-добри условия при възможен дълготраен контракт.

Европейска комисия прподължава със своята самодейност за понижаване на енергийните доставки от Русия. Този проект не е финализиран. Предстои да забележим какво ще е крайното решение, кои старни ще се причислят, за кои ще има изключение. Част от тази самодейност планува да се премине към общи контракти на равнище Европейски Съюз. Какво значи това за нас? В момента ние имаме ползване от 3 милиарда кубически метра на година. Като стартира работа интерконекторът - 1 милиард ще пристигна от Азербайджан. Още 1 милиард хипотетично ще получим от общи контракти на Европейски Съюз, в случай че тази самодейност започва до края на годината. Остава да набавим още 1 милиард. Едно е да отидем на договаряния с нужда от 3 милиарда, друго е от 1 милиард. На този стадий обаче към момента има доста въпросителни.  

- Ако се случат тези общи контракти на Европейски Съюз - от кое място би пристигнал газът? 

- Предвиждат се спомагателни доставки на полутечен газ. Известно нарастване се планува от Норвегия, вътрешно произвеждане, друга огромна част е от понижено ползване. Това става с вложения в енергийна успеваемост, ВЕИ и така нататък

За предходната година видяхме към 15% спад на потреблението на природен газ за производството на електрическа сила. Под натиска на високите цени енергийните компании сами се отхвърлиха. Сега това ще стане като осъзнато решение. Потреблението на природен газ е относително гъвкаво, стига да има нещо, което да го компенсира. Миналата година това бяха въглищните централи. Тази година може още веднъж да са те. 

- Как виждате сключването на общи контракти от Европейски Съюз за доставки?

- Има чисто оперативни усложнения за това. Договорите се подписват за дълги интервали, терминалите за втечняване и регазификация имат стеснен потенциал. Другият значителен проблем е сключването на тези контракти в действителност на равнище Европейски Съюз, а не от обособените страни, тъй като тогава ще влезем в конкуренция кой ще даде най-висока цена, с цел да си обезпечи газ - ще се сътвори вътрешна конкуренция, което не е от изгода на никого.

Подобни хрумвания за общи контракти има от дълго време, само че до момента не са се осъществили, което демонстрира, че има съществени спънки. Ще са нужни спомагателни старания и следва да забележим дали страните от Европейски Съюз са подготвени да ги положат.

- От 1 април пада мораториумът върху цените на тока и парното за битовите консуматори. Ще има ли повишаване?

- При цените на електрическата сила сякаш няма аргументи за нарастване от 1 април. От 1 юли обстановката обаче ще бъде по-различна. Започва новият ценови интервал. Какво тъкмо ще се случи - на този стадий не мога да се наемам с прогноза, тъй като цените на енергийните запаси се трансформират ден за ден - една седмица има нарастване, а идната - понижение.

Увеличение от 1 юли обаче е неизбежно.

Един от огромните проблеми е, че процедурата за установяване на новите контролирани цени към този момент стартира, само че и фирмите, и потребителите са в незнание какво да чакат. Защото липсват законодателните промени, липсва визията на държавното управление по какъв начин ще се развива този бранш. В последната версия на Плана за възобновяване се планува закриването на НЕК като публичен снабдител, преустановяване на квотите за контролиран пазар. Как обаче това ще се отрази на семействата? Тази огромна несугурност е в допълнение към другите проблеми, с които би трябвало да се оправим.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР