Възходът на ChatGPT Емил Василев преди 55 секунди 1 Сподели

...
Възходът на ChatGPT Емил Василев преди 55 секунди 1 Сподели
Коментари Харесай

Над 2/3 от американците смятат, че ИИ може да застраши цивилизацията, избиратели на Тръмп са по-притеснените

Възходът на ChatGPT

Емил Василев преди 55 секунди 1 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Десподов - 17:12 | 16.05.2023

Най-големият в света аероплан за първи път изстрелва първообраз на хиперзвукова ракета

IT НовиниСветлин Желев - 0:43 | 17.05.2023

Булсатком: Не дават отговор на истината изявленията, че нямаме софтуерен лиценз. Целенасочена офанзива блокира сателитната ни телевизия

ХардуерЕмил Василев - 17:40 | 16.05.2023

Стартъп ще раздаде 500 хиляди безвъзмездни 4K тв приемника

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Тази година се оказa годината, в която изкуственият разсъдък ще се приближи до това което сме виждали от научнофантастичните филми. Компаниите настояват, че тези системи могат да подобрят живота и стопанската система, само че над две трети или 61% от американците считат, че изкуственият разсъдък е опасност за бъдещето на човечеството. Тези, които са дали своят вот за Доналд Тръмп, са още по-притеснени, като 70% от гласувалите за Тръмп показват по-високи равнища на угриженост.

Компаниите бързат да интегрират в бизнеса си такива принадлежности като ChatGPT и сходни генеративни изкуствени интелекти още в този момент, само че до момента в който на основните изпълнителни шефове и изпълнителните шефове „ им капе мед от устата “ при мисълта за машина, която може да свърши същата работа като човек и то по-бързо, доста хора се тормозят, че обстановката ще излезе отвън надзор – и то освен във връзка с работните места.

Онлайн изследване на Reuters/Ipsos беше извършено сред 9 и 15 май, в което 4415 пълнолетни американци бяха запитани за мнението им по отношение на изкуствения разсъдък, а резултатите са: Огромна част от интервюираните – 61% – считат, че ИИ съставлява риск за човечеството, едвам 22% не са съгласни, а 17% остават неуверени.

Ако разгледаме съответни групи, 70% от гласоподавателите на Тръмп показват по-висока степен на угриженост за бъдещето, застрашено от ИИ, спрямо 60% от гласоподавателите на Байдън.

Добрата вест за такива като OpenAI е, че изкуственият разсъдък не е най-голямата грижа на американците. Престъпността и стопанската система са по-големи проблеми. 77% поддържат увеличението на финансирането на полицията за битка с престъпността, а 82% се тормозят от риска от криза.

Налице са голям брой тревожни признаци, че новото потомство изкуствен интелект би трябвало да се възприема съществено. Уорън Бъфет неотдавна го съпостави със основаването на атомната бомба. Други като Джефри Хинтън, прочут като „ Кръстникът на ИИ “, напусна Гугъл с предизвестие, че защото фирмите се възползват от по-мощния ИИ, системите стават все по-опасни. През март водещи софтуерни експерти приканиха за шестмесечна пауза в развиването на ИИ, а тази седмица Сам Алтман, основен изпълнителен шеф на OpenAI прикани за контролиране на бранша, макар че съгласно някои този апел е единствено с цел да задуши нововъведенията и да помогне на компанията му да остане на върха, а не за положителното на човечеството.

В анкетата не излиза наяве от какъв тъкмо тип ИИ са застрашени хората, само че евентуално той попада в общата категория на прекомерно умните машини. Обратната страна на монетата е, че изкуственият разсъдък има доста позитивни аспекти, като да вземем за пример създаването на медикаменти и доста хора разчитат на него всеки ден без да го осъзнават. Както споделя Йон Стойка, професор от Калифорнийския университет в Бъркли, който също по този начин е съосновател на компанията за изкуствен интелект Anyscale, „ американците може би не осъзнават какъв брой необятно публикуван е към този момент изкуственият разсъдък в тяхното всекидневие, както вкъщи, по този начин и на работното място “.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР