Пази чувствителната информация в пълна тайна, пази я на сигурно

...
Пази чувствителната информация в пълна тайна, пази я на сигурно
Коментари Харесай

Ето как работи новата супер функционалност Private Space в Android 15

Пази сензитивната информация в цялостна загадка, пази я на несъмнено място.

От всички нови функционалности на Android 15, за които Гугъл ни е уведомила до момента, една от най-значимите – и евентуално най-полезните – се назовава Private Space. Както може би сте разбрали от името, тя ви дава обособен сектор в Android телефона за предпазване на най-деликатните приложения и файлове.

Макар че в Android към този момент има сходни функционалности – от Safe Folder в приложението Files by Гугъл до инструмента Secure Folder на Samsung – Private Space има за цел да бъде най-всеобхватната – и ще бъде вградена непосредствено в мобилната операционна система. Ако сте конфигурирали бета версията на Android 15, можете да я изпробвате още в този момент.

Ето по какъв начин работи Private Space на Pixel 8 и методите, по които ще можете да я употребявате, когато Android 15 се появи пълноценно по-късно тази година. Все отново имайте поради, че Гугъл може в това време да промени функционалността, тъй че тя може да не наподобява тъкмо по този начин, когато стартира да се появява в стабилната версия на Android.

Създаване на персоналното пространство (Private Space)

Функцията „ Лично пространство “ (Private Space) може да бъде задействана от настройките в страницата „ Сигурност и дискретност “. Кликването върху Private space (Частно пространство) разкрива информативен екран, в който се изяснява по какъв начин работи всичко това, а по-късно има бутон Set up (Настройване), с цел да започнете. Струва си да прочетете детайлностите, предоставени от Гугъл, с цел да сте сигурни, че изцяло разбирате какво включва функционалността.

Можете да употребявате Private Space със или без акаунт в Гугъл – и не е наложително това да е същият акаунт в Гугъл, който употребявате с вашето устройство с Android. Ако употребявате втори акаунт в Гугъл, това значи, че фотосите, данните за сърфиране и другите файлове могат да бъдат синхронизирани с този акаунт, а не с главния ви акаунт.

Ако въобще нямате акаунт в Гугъл, това лимитира опциите ви за деяние в Private Space. Ще можете да заснемате и запазвате фотоси и видеоклипове, само че ще би трябвало да ги архивирате ръчно. Все още можете да употребявате Гугъл Chrome, само че няма да получите нито една от функционалностите за синхронизиране, които получавате, когато сте влезнали в профила си.

Ако желаете да употребявате приложения, разнообразни от тези, които се появяват в Private Space по дифолт, т.е. Camera, Chrome, Contacts, Files, Photos и Play Store, ще би трябвало да влезете в профила си в Гугъл. Същото важи и в случай че употребявате Android като цяло без акаунт в Гугъл: След това не можете да инсталирате никакви приложения от трети страни.

Кликването върху Set up (Настройване) ви превежда през няколко екрана за настройване, които лишават единствено минутка. Можете да изберете акаунта в Гугъл, който да употребявате с частното пространство, в случай че желаете, и можете да настроите нова екранна отбрана за това пространство (например нов код за достъп) или да употребявате отбраните, които към този момент са налични в телефона ви.

Използване на персоналното пространство (Private Space) в телефона

За да стигнете до персоналното си пространство (private space), би трябвало да заредите отделението за приложения с плъзгане нагоре от началния екран. Заключеното пространство се намира в долната част и можете да го отворите (и пандизите отново), като докоснете признака на катинарчето. Използвайте препратката Install apps (Инсталиране на приложения), с цел да добавите нови приложения в частното пространство, и иконката на зъбно колело, с цел да отворите неговите настройки.

Използването на персоналното пространство е малко като потреблението на настрана Android устройство – обособен смарт телефон на настоящия ви смарт телефон (въпреки че, несъмнено, в случай че употребявате еднакъв Гугъл акаунт и на двете места, доста от файловете и настройките ви ще се синхронизират). То също по този начин е сходно на функционалността за профили в Android, само че без да се постанова да превключвате сред профилите.

Отворете настройките на персоналното пространство посредством иконката на зъбно колело и ще можете да измененията заключването на екрана, употребявано за пространството, и да зададете варианти за автоматизирано заключване: Личното ви пространство може да се заключва всякога, когато самият смарт телефон е заключен, или след пет минути безучастие, или при всяко рестартиране на устройството.

Можете също по този начин да активирате функционалността „ Скриване на персоналното пространство “, когато то е заключено, тъй че други хора да не могат елементарно да го видят, в случай че по някакъв метод се доберат до телефона ви. Когато персоналното пространство е прикрито, би трябвало да се отправите към лентата за търсене в горната част на менюто с приложения, след което да потърсите Private space. Докоснете линка, който се появява, и по-късно ще можете да го отворите както нормално.

На екрана с настройките има и алтернатива „ Изтриване на частното пространство “. По този метод се изтрива всичко в това пространство и телефонът ви се връща в естествен режим. Процесът не може да бъде върнат обратно – всички файлове, които не са били архивирани някъде другаде, ще изчезнат вечно.

Без подозрение новата функционалност Private Space ще се хареса на доста консуматори. Редица производители на мобилни телефони оферират сходни благоприятни условия, само че директното вграждане на Личното пространство в Android 15 ще улесни потреблението на тази опция.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР