На пазара се появи нова флашка, която предлага напълно неочаквани

...
На пазара се появи нова флашка, която предлага напълно неочаквани
Коментари Харесай

Blaustahl е флашка с капацитет от няколко килобайта, която ще съхранява данните ви през вековете

На пазара се появи нова флашка, която предлага изцяло непредвидени характерности. Вместо огромен потенциал и висока продуктивност, тя предлага единствено 8 KB (да, 8 килобайта, 8192 символа) потенциал, само че данните могат да се съхраняват до 200 години. Устройството коства 29,95 евро и е снабдено със наследник светодиод, който способства за неговата прелест.

Флашката Blaustahl от Machdyne е оборудвана с 8 KB FRAM памет и е предопределена за дълготрайно предпазване на текст. Тя може да издържи над 200 години с помощта на потреблението на микроконтролера Raspberry Pi RP2040. Това я прави подобаваща за несъмнено предпазване на данни при минимално пространство за предпазване.

Използваната технология FRAM (фероелектрична оперативна памет) се характеризира със свръхниска консумация на сила, висока скорост на запис и извънредно дълъг живот на запис, като може да издържи до един милион милиарда цикъла на запис/четене. По този метод тя превъзхожда по продуктивност EEPROM и NOR flash, въпреки и на леко висока цена. Устройството разполага и с 4MB NOR флаш памет за фърмуер и USB Type-A конектор, който не изисква спомагателни драйвери за множеството операционни системи.

Голата платка на Blaustahl (горе) и сложена в корпус (долу)

Какво може да се съхранява на устройство с потенциал 8 KB? Няколко страници текст, според от форматирането. За улеснение на потребителя Blaustahl включва вграден текстов редактор, наличен посредством програмен продукт за сериализация като PuTTY и Tera Term. Това прави устройството идеално за несъмнено предпазване на пароли, ключове за криптовалути, бележки и данни.

FRAM се отличава със своята устойчивост и надеждност спрямо други решения за предпазване. Тя може да съхранява данни в продължение на повече от 200 години при 35°C, като по този метод превъзхожда NOR флаш паметта и NAND флаш паметта, които имат живот от 16 до 20 години при сходни условия. EEPROM също обезпечава положително опазване на данни, само че с по-дълго време за запис и по-малко цикли на запис от FRAM.

Има и положителни вести. Бъдещите актуализации на фърмуера ще включват функционалности за криптиране, което в допълнение ще увеличи сигурността на устройството. Всички файлове на фърмуера, схеми и планове на корпуси са налични в GitHub. Това разрешава на потребителите да изследват и модифицират устройството съгласно своите потребности.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР