Това може да намали зависимостта на Европа от Китай... Емил

...
Това може да намали зависимостта на Европа от Китай... Емил
Коментари Харесай

В древен норвежки вулкан открито е най-голямото находище на редкоземни метали в Европа

Това може да понижи зависимостта на Европа от Китай...

Емил Василев 16:36 | 13.06.2024 0 Сподели

Най-четени

НаукаЕмил Василев - 10:59 | 11.06.2024

Учени са разкрили изобилен източник на сила в океанските дълбини

IT НовиниКалин Карабойчев - 13:28 | 12.06.2024

Опит за показване на теоретичен мотив за съществуването на Бог

ТелефониДаниел Десподов - 9:45 | 11.06.2024

След интеграцията на iOS с ChatGPT Мъск не разрешава потреблението на устройствата на Apple в своите компании

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

В античен вулкан в Европа е направено изобретение, което ще има съществени последствия освен за промишлеността на възобновимите енергийни източници на континента, само че и за задачата на Европейски Съюз да понижи зависимостта си от Китай във връзка с залежите на редкоземни метали.

Норвежката минна компания Rare Earths Norway (REN) разгласи, че след 3-годишни изследвания е разкрила най-голямото находище на редкоземни детайли в Европа.

REN съобщи, че находището ѝ Fen Carbonatite Complex в югоизточната част на Норвегия се прави оценка на 8,8 мегатона редкоземни оксиди с рационална вероятност за възможен стопански рандеман. В рамките на това находище има почти 1,5 млн. метрични тона редки земни детайли, свързани с магнити, които могат да се употребяват в електрически мотори и генератори, както и в други технологии за чиста сила, като да вземем за пример вятърни турбини. Те се срещат и в потребителската електроника, медицинските устройства, сензорните екрани и други.

„ Оценката на ресурсите акцентира капацитета на находището да бъде в действителност трансформиращ актив, който може да бъде в основата на сигурна верига за основаване на стойност на редкоземни детайли за Европа. “

заяви в изказване основният изпълнителен шеф на Rare Earths Norway Алф Райстад
Преди 580 милиона години комплексъте бил тръба на деен вулкан

Разположен югозападно от норвежката столица Осло, покрай езерото Норшьо, комплексът е бил тръба на деен вулкан преди към 580 милиона години, отбелязва Live Science. Оттогава горната част на вулкана е ерозирала, разкривайки цялостната с магма тръба с диаметър 1,9 километра. От REN споделят, че магмата, която се е втвърдила в карбонатит съдържа редкоземни детайли като неодим и празеодим.

От REN настояват още, че актуалната работа обезпечава минерални запаси на дълбочина 468 метра под междинното морско ниво, като находищата евентуално доближават до 1000 метра под морското ниво.

Компанията чака, че създаването на нови способи за рандеман ще усили оценката на ресурсите. Проучването, създаването на нови технологии и пробният рандеман би трябвало да доведат до инвестиция от 10 милиарда норвежки крони (942 милиона щатски долара) за създаване на първия стадий от добива в границите на 2030 година.

Повечето редкоземни детайли се намират в Китай. Изчислено е, че на страната се пада 70% от международния рандеман на редкоземни руди, а 90% от редкоземните детайли се преработват в азиатската страна.

Европейският закон за сериозните първични материали има за цел да се добиват най-малко 10% от годишното търсене на редки земни детайли в Европейски Съюз. От REN настояват, че тяхното изобретение може да покрие това количество.

През 2022 година ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че литият и редкоземните детайли заместват газа и петрола в основата на стопанската система на Европейски Съюз и че търсенето на детайлите ще се усили пет пъти до 2030 година. Макар че това е добър знак заради смисъла на чистата сила, фактът, че Китай господства на пазара буди безпокойствие.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР