Въвеждат се нови мерки за здравна, социална и икономическа защита.

...
Въвеждат се нови мерки за здравна, социална и икономическа защита.
Коментари Харесай

Ананиев представя пред депутатите мерките в Закона за здравето

Въвеждат се нови ограничения за здравна, обществена и икономическа отбрана. Неплатеният отпуск до 60 работни дни през 2020 година да се зачита за трудов стаж.

За това настоя здравният министър Кирил Ананиев при представянето на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравето в Комисията по правни въпроси в Народното събрание.

Ананиев подсети, че на 13 май изтича изключителното състояние и показа законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравето. Предлагат се промени в 2 члена - 61 и 63, които имат директно отношение към опцията за предписание на противоепидемични ограничения.

Със законопроекта се предлага през 2019/2020 година в края на 4 и 10 клас да не се организира Национално външно оценяване. Като част от плануваните здравни ограничения се планува лечебните заведения да правят лекуване и наблюдаване на пациенти с ковид, инспекция на техническото положение на енергийните обекти и други.

В рамките на плануваните екологични ограничения се предлага пречиствателните станции да се обезпечават със съответните съоръжения за обеззаразяване.

Целта е да се понижи и забави разпространяването на ковид и да се обезпечи опция за подготовка на здравната система за гарантиране на съответна помощ.

Друга наредба планува Министерство на здравеопазването, по предложение на основния държавен здравен контрольор съгласно степента на заплаха, със заповед да афишира изключителна епидемиологична конюнктура.

Конкретните ограничения ще се дефинират с акт на министъра на опазването на здравето по предложение на основния здравен контрольор за територията на цялата страна, на обособени територии или на съответната РЗИ.

Актовете за неспазването на ограниченията ще се вкарват със заповед или с разпоредба, която се обнародва неотложно в идващия брой на Държавен вестник. Прецезират се периодите за ограниченията за превъзмогване на последствията от ковид, като част от периодите се удължават.

Здравният министър Кирил Ананиев добави, че с негова заповед е образувана работна група до 11 май да изготви и показа в управлението на отрасловото министерство нужните три документа при вероятно установяване на изключителна епидемиологична обстановка. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР