Въвеждането на справедливия принцип при изчисляване на такса смет, според

...
Въвеждането на справедливия принцип при изчисляване на такса смет, според
Коментари Харесай

Отлага се новият начин за плащане на такса смет

Въвеждането на справедливия принцип при пресмятане на такса боклук, съгласно който би трябвало да плащаме толкоз, колкото отпадък изхвърляме, се отсрочва за следващ път най-малко до 2024 година Това се случи в преходните и заключителни разпореждания на Закона за изключителното състояние, заяви Българска национална телевизия.

Формалната причина е отлагането на преброяването на популацията. На процедура обаче, излизат доста други проблеми, свързани с ръководството на отпадъците в страната.

Татяна Данчева живее в Троян. Със брачна половинка си населява реновирана къща от 1925-та година, а от няколко години двамата са и притежатели на огромен магазин. За дома си, фамилията заплаща към 20 лв. такса боклук на година. За магазина обаче в началото се оказва, че същата такса е над 2 000 лева

От магазина се изхвърля едно нормално кошче за отпадък 2 пъти в месеца. От къщата, знаете, през 2-3 дни се изхвърля по едно кошче за отпадък, въпреки че ние сме единствено двама. Ако се усилят хората, които живеят на едно място, боклукът скача двойно или тройно, споделя Татяна.

За магазина си, фамилията се е възползвало от опцията да поръча резервоар от общината, за който се заплаща годишна такса в размер на 600 лв.. Такава опция за бизнеса има в 70% от общините в България. Въпреки това обаче, несправедливостите не престават.

Транспортът и самият развой по събиране на отпадъците е в едни и същи рамки и единствено съгласно отдалечеността би трябвало да се разграничават. Но не може такса битови боклуци на звук да се разграничават с 200 лв. от една община в друга, споделя Илиана Павлова от БСК.

За да се изравнят ставките, би трябвало такса боклук да стартира да се пресмята на действително количество изхвърлен отпадък:

Това, което ще се промени. когато най-сетне стартираме да изчисляваме на действително изхвърлен боклук, е че жителите, които разделят отпадъците в семействата и изхвърлят по-малки количества, ще заплащат доста по дребна такса. За да се случи това ние общините имаме да свършим още доста работа. Да им осигурим задоволително благоприятни условия да изхвърлят разделно своя боклук и той да отива на сепариращите и компостиращи съоръжения с задоволително положително качество, споделя Светла Георгиева от НСОРБ.

В община Троян обаче, занапред ще проработят такива съоръжения. Но и тогава се появява проблем:

Имаме паника, че при заработването на инсталацията, ще имаме спомагателни разноски, до момента в който новата компания проработи, която към момента не е записана, до момента в който се сключат контракти за предаване на отделения боклук. И за това е нужно време. След това това ще докара до понижаване на този развой, в който всяка година такса битови боклуци пораства, споделя Донка Михайлова, кмет на Троян.

В близката община Севлиево към този момент са построили такива съоръжения, в това число по европроект са закупени десетки съдове за биоразградими боклуци. Организирана е и огромна разяснителна акция:

Ние в това число и аз получихме по една кофа с 12 биоразградими торбички. Трябваше да събираме в тях боклук, и да го изхвърляме на избран интервал в някой от тези контейнери, който би трябвало да е покрай домовете ни. Вместо това обаче, контейнерите стоят под ключ на площадката за компостиране. Неофициално от депото за боклуци, което стопанисва площадката, ни обясниха, че повода е, че хората палят съдовете, споделя Емилия Данкова.

И по този начин, при на процедура построени към този момент системи за ръководство на отпадъците, задачата - да се изхвърля оптимално количество отпадък разделно, не е реализирана.

Да събираме отпадъка разделно и по-късно да го слагаме в еднакъв камион, просто е безсмислено, това е една илюзия. В момента ние тръгнахме към този метод определен от Министерство на околната среда и водите и финансиран от Оперативна програма " Околна среда ", при който отпадъкът идва тук, по тези ленти отива в една обща лента, където се разделя и по-късно отива за вторична преправка, добавя Донка Михайлова, кмет на Троян.

За да може обаче действително да се остойностят разноските за този развой, би трябвало да знаем какъв брой тъкмо отпадък изхвърляме. И тук решение има - Монтана е първата община в България, която ползва по този начин нареченото мъдро сметосъбиране. Там камионите и съдовете за боклук са оборудвани с сензори, които пресмятат с безспорна акуратност какъв брой е количеството отпадък в тях. На базата на логаритми пък, се дефинира коя етажна благосъстоятелност употребява съответния съд за боклук.

Един от проблемите, които има при установяване на такса боклук в действителност да се направи някакъв вид решение което може би е политическо, по какъв начин да се разпределя това нещо по по-справедлив метод и за живущите. Един елементарен подобен механизъм е, в случай че етажната благосъстоятелност, откакто имаме положителни логаритми, които да кажат какъв брой тъкмо отпадък изхвърля тази етажна благосъстоятелност, в случай че това да се даде на етажната благосъстоятелност. Това ще е хем по-справедливо, хем фрапантно ще облекчи административно всяка община, споделя Михаил Ернесто Михайлов.

Засега обаче законодателят реши - отлагаме въвеждането на по-справедливия принцип " замърсителят заплаща " за след две години. И по този начин за следващ път удължаваме времето за решение на всички тези проблеми.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР