Въвеждането на електронните рецепти се отлага за пореден път. Отпадането

...
Въвеждането на електронните рецепти се отлага за пореден път. Отпадането
Коментари Харесай

Хартиената рецепта остава и след 1 май

Въвеждането на електронните предписания се отсрочва за следващ път. " Отпадането на бялата хартиена рецепта няма да се случи от 1 май ", оповестиха от здравното министерство. По въпроса са получени 74 мнения и оферти и заради нужното софтуерно време за тяхното разглеждане и разискване посоченият период за отпадане на бялата хартиена рецепта - 1 май, се отсрочва, показаха оттова.

 

Предистория

От близо година напълно електронни са рецептите за медикаменти, заплащани от здравната каса. Здравното министерство планираше да отстрани напълно хартиените предписания за всички медикаменти след броени дни - от 1 май т.г. Това щеше да е най-малко, след останалите се провалиха по ред аргументи - опозиция от съсловието, механически пречки и други, макар че за тази стъпка се приказва от години заради положителните й аспекти - надзор върху безконтролното купуване на медикаменти, събиране на едно място на цялата здравна информация за пациента и други Последните дни мненията от лекари и пациенти срещу премахването на хартиените предписания обаче се усилиха неведнъж и беше съвсем ясно, че и новият период няма да се съблюдава.

 

Аргументи срещу

" Преминаването напълно към електронни предписания би било неточност ", разяснява пред  д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Български лекарски съюз във връзка въвеждането на е-рецептите.  " Електронни предписания се издават доста от дълго време в България, това към този момент не е проблем за общопрактикуващите лекари. Проблем е наложителното прекосяване към този вид предписания, това няма да може да се случи ", съобщи той. Причината съгласно него е, че рецептата се получава след обзор от доктор, а се получава в аптека, само че този обзор може да бъде реализиран на доста места и не е наложително да е единствено в лекарския кабинет.  " Никой доктор не може да тръгне на гърба с компютър, с електронния автограф и където и да преглежда пациенти, да издава единствено електронни предписания ", изясни доктор Брънзалов. По същия метод проблем биха срещнали и екипите на незабавна помощ, които няма по какъв начин да носят компютри или таблети при визитите си.

" Е-рецепта може да се издаде при всевъзможен тип обзор, който е регистриран в Националната здравна осведомителна система. Но когато няма нужната техника за издаване на такава, няма по какъв начин да бъде издадена и тя би трябвало да бъде написана, както се е писала до този миг ", даде образец още той. " Надявам се, че ще се прояви схващане и ще се вкара този хибриден модел, в който ще могат да вървят и двата разновидността. Ако се вкара от 1 май наложителното издаване на електронна рецепта, аз мисля, че ще бъде доста огромна неточност и в най-скоро време ще би трябвало да бъде анулирана наредбата в този ѝ тип ", прогнозира Брънзалов.

" Как ще ви изписваме е-рецепти на морето, като преди това би трябвало да има преглед, на който няма по какъв начин да дойдете ", разяснява и доктор Миндов пред " Сега ", ръководител на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София, изброявайки различни случаи, в които потреблението на електронния вид на рецептата е неприложимо - при неосигурените жители, когато човек е на отмора, при незабавни случаи, домашни визити и др.  " Представете си, че съм на отмора на море и детето ми е болно - ами аз няма да мога да му изпиша рецепта, в случай че минем на електронни разновидности ", съобщи той. По думите му проблеми несъмнено могат да възникнат за почиващите по морето, защото надали лекарите по хотелите ще имат нужните компютри и софтуери, с цел да издават е-рецепти. Според него по-строг контрол върху продажбата на медикаменти може да се реализира и в този момент при хартиените предписания, стига да има воля. " Каква е гаранцията, че фармацевтът ще ви даде тъкмо лекарството, което ви е изписал лекарят, откакто вие даже не го виждате? ", пита той и споделя за случай в практиката си, в който негов пациент, на който е издал и електронна, и хартиена рецепта, е получил в аптеката лекарство, друго от написаното в хартиената му рецепта. " Как бихте реагирали, в случай че вкарат електронни пари? Всеки ще знае всичко за вас ", стига още по-далеч доктор Миндов.

На уеб страницата на БЛС бяха поместени мнения на обособени лекари и организации - също срещу прекосяването напълно към предписания в електронен тип. " Фактът, че останалите страни от Европейски Съюз, а и освен, са възприели хибридната система за издаване на предписания за лекарствени артикули - хартиени и електронни, е задоволително индикативен, че този развой на цифровизация не следва да бъде извършван лекомислено, а малко по малко. Лекарят практикува специалността си и отвън кабинета си, когато и да е на денонощието и с отпадането на хартиената рецепта ще бъде нарушено това право, освен това, ще има обстановки, в които ще бъде подложен в риск живота на пациента ", казаха от районната гилдия на БЛС-Пазарджик. От РК-Кърджали определиха идеите за минаване към е-рецепти за недомислени, неаргументирани и даже екстравагантни, поставят и въпроса за изписването на предписания на неосигурените жители и на чужденците. " Ако във времето електронната рецепта се наложи, хартиената ще отпадне от единствено себе си ", посочиха лекарите оттова.

Пациенти също видяха проблеми. Пред неотдавна пациент описа, че до момента в който е бил в поликлиниката, токът е изгаснал.  " Д-р Янкова трябваше да ми изпише рецепта. Попитах я в такива моменти може ли ръчно да ми извършите рецепта. Тя сподели: " Не е допустимо, единствено на компютъра, трябва да чакате ". Изчаках. Добре, че пристигна токът ", сподели Христина Иванчева, пациент с хронично заболяване. Пациентски организации поставиха въпроса и за хората с продължаващо лекуване, за които е-рецептата ще важи до 6 месеца. " Какво се случва на втория третия месец, когато пациентът е не запомнил датата на издаване на електронната рецепта, тъй като за да получиш медикаментите, би трябвало да си кажеш ЕГН-то и датата на издаване. Датите се не помнят. И фармацевтът ще стартира да рови и пациентът ще стои и ще чака и опашка ще се натрупа ", посочи Пенка Георгиева, ръководител на пациентска организация.

 

Предложения

От българският фармацевтичен съюз подкрепиха въвеждането на е-рецептите, които съгласно тях ще подобрят проследяемостта на терапиите и ще понижат вероятността за допускане на неточности. Предложиха обаче няколко промени - да вземем за пример да се резервира хартиената форма на предписанието за лекарствени артикули, приготвяни по магистрална и фармакопейна рецептура (лекарствата, които някои аптеки подготвят на място самостоятелно за избрани пациенти). От БФС желаят и да се вкара опцията за генерична подмяна при отпущането на медикаменти в аптеките - със единодушието на пациента и в случай, че магистър-фармацевтът уведоми пациента за крайните цени на всички налични в аптеката различни лекарствени артикули, с които може да бъде осъществена замяната.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР