Въвеждането на електронни винетки от следващата година ще спести разходите

...
Въвеждането на електронни винетки от следващата година ще спести разходите
Коментари Харесай

Електронните винетки няма да бъдат по-евтини

Въвеждането на електронни винетки от идната година ще спести разноските на страната за печатане, предпазване и разпространяване на хартиените стикери. Разходите са сред 4 и 5 милиона лв. и могат да бъдат калкулирани в една по-ниска цена на винетките, разгласи във Варна министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков.

От думите му обаче стана ясно, че понижение в цената на пътната такса надали ще има.

„ 97 лв. не е запас, който би трябвало да коментираме” , съобщи министърът, визирайки цената на годишната винетка за лека кола. Според Нанков огромното облекчение за водачите ще бъдат по-добрите пътища, което ще се случи след въвеждане на тол таксите.

Задействането на тол системата ще се случи през март-април идната година. Само за първата година системата се чака да донесе доходи в размер на към един милиард лв.. Така ще бъде решен казусът с хроничния дефицит на финансови средства в пътния бранш, означи районният министър, представен от " Дарик ".

Тол системата ще включва към 16 000 км или две трети от републиканската пътна мрежа. Тол такса ще има единствено за пътните прави, които са в положително положение.

В момента се работи по тарифирането, като за автомагистралите ще има по-висока такса.

Създават се двата центъра, от които ще се ръководи трафика. Започва доставянето на 500 устройства, които ще издават билетните карти и електронните винетки. Ще бъдат доставени и 100 кантара, които ще мерят в придвижване тежестта на тежкотоварните коли. Всички уреди би трябвало да бъдат внедрени до края на годината.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР