След като във вторник от БДЖ повишиха цените на билетите,

...
След като във вторник от БДЖ повишиха цените на билетите,
Коментари Харесай

За какво плащаме с по-скъпите билети за влак

След като във вторник от БДЖ покачиха цените на билетите, NOVA реши да ревизира защо в действителност плащаме? Колко бързо се движат влаковете ни, на какъв брой година са, точни ли са и кой се придвижва с тях.

Пътниците, които Българските държавни железници са превозили през предходната година, са съвсем 22 млн. души. Близо 20% от тях са генерирани от Централна жп гара София, а след нея, най-вече пасажери са минали през гарите в Пловдив, Варна, Перник и Плевен. Влаковете, които закъсняват, го вършат приблизително с 33 минути. За предходната година са закъснели 9% от композициите.

От Държавните железници отдават закъсненията най-често на усложнената метеорологична конюнктура и произшествия върху релсовия път. Според анализите им, закъснения заради повреди, дефицит на вагони и локомотиви или повреди по инфраструктурата, се случвали доста по-рядко.

Нови цени на билетите за трен от през днешния ден

Близо половината от пътуващите са употребявали железопътния превоз, с цел да посетят близки и другари. Към 30% - с цел да стигнат до работното си място, а 8% - с цел да се придвижат до обществени институции, лечебни заведения, банки и други. Що се отнася до повода да изберат точно влака, една пета от пасажерите са го създали, тъй като нямат опция. Толкова са и тези, които смятат влаковете за най-удобното транспортно средство, а съгласно 10%, това е най-безопасният превоз за напредване.
 istock istock
По данни на Националната компания „ Железопътна инфраструктура “ разгърнатата дължина на железопътната ни мрежа, е почти 6500 километра, като 80% от нея е електрифицирана. Най-дълга е тя в Югозападния регион на страната, а най-къса – в Североизточния. Гарите са близо 300, а със 100 повече са спирките.

Прелезите са 750, а железопътните мостове 1000 – с обща дължина от малко над 40 километра. Близо толкоз е и дължината на всички железопътни тунели, които на територията на страната са 186. Всички жп линии могат да се употребяват от интернационалните влакове, само че най-често интернационалният трафик минава по направленията Сърбия-Турция и Румъния-Турция, надлежно от Драгоман и Русе до Свиленград.
 
Повече по тематиката гледайте във видеото.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР