Въведените квоти за български храни в търговските вериги са нарушение

...
Въведените квоти за български храни в търговските вериги са нарушение
Коментари Харесай

Няма квоти за български храни в търговските вериги, категорична е министър Танева

Въведените квоти за български храни в комерсиалните вериги са нарушаване на европейското законодателство. Това разгласи през вчерашния ден Европейската комисия. Институцията заяви, че насочва искане към България да отстрани ограниченията, задължаващи търговците на дребно да третират по-благоприятно локалните хранителни артикули.

" Предстои да се получи публично писмо от Брюксел, на което ние ще отговорим, че Постановление на Министерски съвет 70 за главните храни във веригите не съдържа каквито и да било дискриминационни условия по отношение на която и да е категория на храни в обекта. Квоти няма, има единствено принцип за опция на достъп на локалните производители. В момента тече процедура единствено за млечните храни и изискванията касаят единствено обичайно български продукти, т.е. става въпрос за национална регулация. Ние не ограничаваме която и да е стока, от който и да е производител. Ние предлагаме само опция ", коментира в ефира на Българска национална телевизия министърът на земеделието Десислава Танева.

По думите й, проблем с набирането на земеделските служащи за новата реколта винаги е имало.  Ето за какво за актуалната акция са предприели всички ограничения в трудовото законодателство, които могат да улеснят достъпа до трудов запас.

" А именно хората, които са съкратени, безработни да могат да вземат участие в прибирането на реколтата. Трайно безработните да могат също да работят за прибиране на реколтата в земеделието ", сподели още тя. 

Относно розопроизводителите, Танева призна, че изкупните цени в действителност са по-ниски, само че увери, че след оценка за спада на цената след прибирането на реколтата, производителите ще бъдат обезщетени. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР