Израелски официални лица възразиха в четвъртък срещу решението на президента

...
Израелски официални лица възразиха в четвъртък срещу решението на президента
Коментари Харесай

Израел разочарован от решението на Байдън да спре някои оръжейни доставки

Израелски публични лица възразиха в четвъртък против решението на президента на Съединени американски щати Джо Байдън да спре доставката на някои оръжия за Израел на фона на угриженост по отношение на проекта на Израел да разшири военната интервенция в Рафах, която Съединените щати не поддържат.

Израелският дипломат в Организация на обединените нации Гилад Ердан назова този ход " мъчно и доста разочароващо изказване от президент, на който сме признателни от началото на войната ", цитира думите му " Ройтерс ".

Крайнодесният министър на националната сигурност на Израел Итамар Бен Гвир направи обява в X, в която написа  " Хамас обича Байдън ".

Байдън сподели пред CNN в изявление, излъчено в сряда вечерта, че Съединени американски щати ще продължат да доставят на Израел отбранителни оръжия, като боеприпаси " Железен Купол ".

" Дадох ясно да се разбере, че в случай че нахлуят в Рафах - което те към момента не са направили - в случай че отидат в Рафах, аз няма да снабдявам оръжията, които са били употребявани в миналото в Рафах ", сподели той.
 Байдън стопира оръжия на Израел при атака в Рафах
Байдън стопира оръжия на Израел при атака в Рафах

След като Съединени американски щати краткотрайно стопираха доставката на бомби за Израел

Решението на Байдън последва полемиките с Израел за това по какъв начин той ще " работи по друг метод против Хамас там, в сравнение с другаде в Газа " , сподели върховен чиновник на администрацията в настрана изказване, изпратено до VOA. Служителят приказва при изискване за анонимност, с цел да разиска сензитивния въпрос.

Сухопътна офанзива против Рафах, в южната част на Газа, би заплашила живота на 1,3 милиона цивилни, които се изтеглиха от северните и централните елементи на територията, с цел да търсят избавление от военния отговор на Израел на офанзивата на Хамас против Израел от 7 октомври.

Представители на администрацията, че Съединени американски щати няма да поддържат нахлуването в Рафах , в случай че Израел не даде благонадежден проект за това по какъв начин ще отбрани цивилните. В телефонен диалог на 4 април Байдън предизвести премиера Бенямин Нетаняху, че ще откаже военна помощ, в случай че Израел не промени държанието си във войната.
 Съединени американски щати краткотрайно прекрати доставката на бомби за Израел
Съединени американски щати краткотрайно прекрати доставката на бомби за Израел

Причината е офанзивата в Рафах
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР