Във вторник руските депутати подкрепиха закон, който има за цел

...
Във вторник руските депутати подкрепиха закон, който има за цел
Коментари Харесай

Русия иска да „национализира интернет”, но какво означава това?


 Русия желае да „ национализира интернет”, само че какво значи това?



Във вторник съветските депутати поддържаха закон, който има за цел да опитва с изолирането на съветския интернет (Рунет) от останалата част от света. Това ще подсигурява, че той ще е предпазен и ще бъде наличен при положение на хакерска атака или различен случай, написа Euronews. По този метод данните за съветските организации и консуматори ще останат в страната и няма да бъдат публикувани световно.

Проектозаконът, наименуван „ Национална стратегия за цифрова стопанска система “, подсигурява, че интернет услугата на Русия може да продължи да действа при положение на външни опити за неговото прекъсване. Поддръжниците на законодателният акт означават, че той ще усъвършенства стабилността и сигурността на съветският интернет при положение на задгранична интервенция.

Обаче съгласно Артем Козлюк, началник на съветската неправителствена организация „ РосКомСвобода “, законът е единствено следващият опит за цензура от страна на държавното управление, който ще оскъпи интернета за потребителите и който рискува да изолира страната още повече.

„ Законът вкарва нова степен на строги регулаторни стандарти във връзка с инфраструктурата на Рунет “, акцентира Козлюк. Той добавя, че новите ограничения ще разрешат на държавното управление да получи надзор над точките за продан на интернет и над презграничното прекосяване на интернет трафика.

По-рано този месец от групата за отбрана правата на индивида „ Агора “ означиха, че законът е една от новите регулации, които „ заплашват съществено интернет свободата “.

 Русия желае да „ национализира интернет”, само че какво значи това?

Последствията

Всеизвестно е, че международната интернет инфраструктура не се управлява централизирано. За да продължи да работи всеки би трябвало да разчита на останалите. Вследствие на това световната мрежа от подводни кабели, спътници и други технологии, които свързват света постоянно не са съобразени с държавните граници, припомнят от Wired. За да останат онлайн, доста страни би трябвало да разчитат на съоръжение, което е отвън техния надзор.

Държавите постоянно вършат опит да получат по-голямо въздействие върху своята част на интернет, което може да докара до неговото прекъсване. Миналия месец да вземем за пример държавното управление на Демократична република Конго изключи своя интернет по време на оспорвани президентски избори. При Русия обаче обстановката е по-различна, защото нейната територия е много по-голяма и тя разполага с доста по-сложна инфраструктура. Това е една извънредно сложна задача, която може да докара до редица непредвидени последици.

От една страна цената на целия план ще се окаже много висока – към 270 млн. евро – което ще се отрази отрицателно на телекомите и на потребителите. „ Парите, които телекомуникационните оператори би трябвало да изхарчат в последна сметка ще бъдат платени от самите консуматори “, разяснява Козлюк.

От друга страна е мъчно интернет доставчиците да знаят доколко разчитат на инфраструктура, която се намира отвън границите на страната. Дори и да няма случай или злополучие уебсайтовете на банки или лечебни заведения има възможност да спрат да работят. Повечето уеб страници разчитат на голям брой сървъри, с цел да действат, а те постоянно са разпръснати по света. С други думи един уебсайт в Русия би трябвало да знае, от кое място тъкмо идва всичко, обвързвано с него.

Не на последно място дейностите на Русия могат да обиден и други страни. Тестът със прекъсването на интернета в действителност може да докара до проблеми при страните, чийто трафик минава през Русия.

Според специалистите посредством основаването на изцяло самостоятелен интернет това, което Русия в действителност реализира е построяването на по-уязвим подобен. Глобалният интернет работи толкоз добре, тъй като има голям брой пътища, по които минава трафикът – и е мъчно напълно да се попречи на информацията да доближи до нужната дестинация. Например, в случай че подводният кабел сред Европа и Съединени американски щати претърпи случай, то вашият имейл или известие в WhatsApp до някого във Вашингтон може просто да мине по различен път. Русия желае да сътвори система, където може да управлява другите пътища и да ги стопира, когато пожелае. А това ще трансформира съветския интернет в извънредно обезсърчителен.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР