А1 също планира да актуализира в посока нагоре месечните абонаментни

...
А1 също планира да актуализира в посока нагоре месечните абонаментни
Коментари Харесай

„Налага се да извършим индексация“: А1 също вдига тарифите

А1 също възнамерява да актуализира в посока нагоре месечните абонаментни такси. Това оповестиха от мобилния оператор в отговор на питане на Economic.bg. Повод за него бе новината, че съперникът Vivacom разгласи публично, че покачва цените на някои от услугите си. 

Нашите разноски също са съществено увеличени, което постанова да правим индексация на месечните абонаменти такси “, показват от А1 в отговора си. 

Компанията обоснова нуждата от актуализация с инфлацията в България, която макар лекия си спад остава на високи равнища.

За поредна година инфлацията е много над междинната спрямо предходните повече от 10 години преди този момент – средногодишният показател на потребителските цени за 2023 година възлиза на 9.5% съгласно оповестените данни от Национален статистически институт “, разяснява операторът.

Впечатление прави, че А1 се базира на средногодишна инфлация за 12-те месеца на 2023 година (9.5%). В известието си до потребителите Vivacom цитира 4.7-процентното годишно повишение на инфлацията (декември 2022 година по отношение на декември 2023 г.).

На въпросите с какъв брой и от по кое време, както и дали всички абонаментни услуги ще бъдат индексирани – от А1 на този стадий не дават отговор.

Анализираме въздействието на инфлацията върху нашия бизнес, с цел да можем да вземем най-хубавото решение за нашите клиенти и за компанията. След като имаме подготвеност, ще уведомим нашите клиенти във допустимо най-кратки периоди. “

В позицията си мобилният оператор вметна, че годишната индексация на цените е „ общоприета процедура в Европейски Съюз, която е планувана в договорите и надлежно използваните към тях Общи условия на нашите клиенти “. Българските оператори надалеч не са единствените в Европа, които индексират цените си в отговор на инфлацията. Британските, да вземем за пример, подвигат цените всяка година, без значение дали се следи повишаване на стоките и услугите.

Критиките в България са ориентирани по-скоро към неналичието на равнопоставеност в Общите условия на договорите сред клиент и снабдител на услуга.

Econocmi.bg насочи питане и към Yettel, само че до публикуването на публикацията към момента няма получени отговори от третия огромен състезател на телеком пазара у нас.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР