На фона на остри критики срещу третата поредна годишна индексация

...
На фона на остри критики срещу третата поредна годишна индексация
Коментари Харесай

Телекомите са склонни да преговарят за индексацията

На фона на остри рецензии против третата поредна годишна индексация на цените телекомите подеха самодейност за диалог с регулатора. Алиансът на софтуерната промишленост (АТИ), който съставлява A1, Vivacom, Yettel, Bulsatcom и други компании от сектора, е изпратил публично писмо до Комисията за отбрана на потребителите (КЗП), научи Economic.bg от свои източници. В него няма категорично декларирана подготвеност за анулация на към този момент оповестената индексация на цените, само че може да бъде тълкуванo като поръчка за начало на договаряния по тематиката. 

Повишаването на цените на мобилните услуги с размера на годишната инфлация дава отговор на плануваното в договорите с потребителите, на условията на използваните закони и на европейската процедура “, акцентират от АТИ в писмото си до КЗП, защитавайки правото на телекомите да актуализират цените. 

Припомняме, че трите телекома в България – Vivacom, A1 и Yettel – оповестиха, че и тази година възнамеряват да индексират цените на месечните си абонаменти в отговор на продължаващия растеж на инфлацията. В Общите условия към договорите с потребителите има заложена такава уговорка, само че редица адвокати и бранители на правата на потребителите неведнъж към този момент обясниха, че тя не е равноправна и е в ущърб на клиентите.

Темата за противоречивата уговорка бе детайлно дискутирана при започване на февруари, по време навън съвещание на Комисията за отбрана на потребителите. Изтъкнато бе, че премахването ѝ не е съответстващо и от нея има стопански изискан смисъл – легитимността на заложената в договорите индексация е доказана и с решението на Съда на Европейски Съюз по дело С-326/14.

Изводите от спецификата на българската обстановка обаче недвусмислено акцентират нуждата от редакция и по-добър баланс по оста търговец – клиент. Регулаторът даде обещание да изготви отчет на база експертните мнения и да каже по какъв начин в качеството си на народен орган възнамерява да работи оттук насетне.

В писмото си до КЗП браншовата телеком организация акцентира, че изискванията в договорите са транспарантни и авансово известни, като акцентира, че общите условия са обществено налични на интернет страниците на операторите.

„ Обективни са, защото се базират на формалните показатели на Националния статистически институт, измерващи инфлацията, които от своя страна отразяват обективните стопански процеси и растежа на потребителските цени. Данните за показателя на потребителските цени се разгласяват в средата на януари, което е и причина операторите да правят индексацията в интервала на февруари-март “, пишат в писмото си от АТИ.

Според АТИ клаузите са „ уравновесени и не разрешават самоволно и безотговорно увеличение на цените, каквото се следи във връзка с множеството артикули и услуги, формиращи потребителската кошница.

Напротив – клаузите ясно дефинират по кое време и с какъв брой операторите могат да трансформират цените си “, твърди още асоциацията.

Тази година обаче вниманието бе привлечено от другия %, с който телекомите възнамеряват да индексират таксите – нещо, което критиците също дефинираха като " дупка " в договорните връзки.

От Vivacom, които първи оповестиха за корекцията, оповестиха повдигане с 4.7%, колкото е годишната инфлация през декември 2023 година по отношение на декември 2022 година За разлика от тях, Yettel стъпва на оповестения от Национален статистически институт размер на средногодишния Индекс на потребителските цени (ИПЦ) за 2023 година, който е 9.5%.

Конкурентът А1 не е оповестил на какъв принцип ще индексира цените си, само че в позиция до Economic.bg от компанията споделиха, че въпреки всичко са „ принудени “ да го създадат – и се позоваха на 9.5-процентния скок на средногодишния Идеологически подривни центрове.

Казусът с индексацията на мобилните оператори бе вдигнат на най-високо държавно равнище. Напомняйки, че изпълнителната власт няма право да въздейства върху частните търговски връзки, министър председателят Николай Денков въпреки всичко пое ангажимент за индиректна интервенция. По време на парламентарен надзор и в отговор на питане от водача на левицата Корнелия Нинова, той даде обещание, че ще бъде иницииран диалог с управленията на телекомите.

Министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов бе по-категоричен в мненията си и сподели, че „ в случай че няма причини за какво българските жители би трябвало да заплащат повече, ще използваме всички механизми на страната, с цел да предотвратим нерегламентирано нарастване на таксите “.
Клаузата за индексация на телекомите върви към промяна
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР