SpaceX изстреля първата си партида сателити Starlink, които могат да

...
SpaceX изстреля първата си партида сателити Starlink, които могат да
Коментари Харесай

SpaceX изстреля първите сателити за директна връзка със смартфони

SpaceX изстреля първата си партида спътници Starlink, които могат да излъчват телефонни сигнали от космоса непосредствено към смарт телефони, откакто получи краткотраен пробен лиценз за започване на тестване на тази опция в Съединени американски щати.

В първата си задача за годината SpaceX изстреля общо 21 спътника. От тях шест могат да се свързват непосредствено с мобилни телефони.

Новият тип спътници на процедура играят ролята на „ кула за мобилни телефони в космоса “, се показва на уеб страницата на Starlink. Това значи, че сигналът ще се предава без потребност от в допълнение съоръжение, което да се настройва и да „ лови “ сигнала от орбита. Достатъчно се единствено смарт телефонът да е 4G LTE съчетаем.

Първоначалните проби за пряк достъп до смарт телефон ще употребяват клетъчния набор на американския мобилен сътрудник на SpaceX – T-Mobile. Космическата компания на Илон Мъск си партнира и с мобилни оператори в Австралия, Канада, Чили, Япония, Нова Зеландия и Швейцария.

SpaceX възнамерява да стартира да дава опция за изпращане на текстови известия от космоса през тази година в партньорство с клетъчни оператори, а през 2025 година ще има опция за гласова връзка и транспорт на данни. Компанията към момента се нуждае от регулаторно позволение, с цел да дава услугите с комерсиална цел.

През ноември SpaceX заяви на Федералната комисия по връзки, че чака да разположи 840 спътника за пряк достъп до кафези („ direct-to-cell “) през идващите шест месеца.

Първото ѝ изстрелване на спътник за директна клетъчна връзка в началото беше планувано за средата на декември, само че бе отсрочено, с цел да се трансформира в този момент в първата задача на SpaceX през 2024 година и общо 296-та.

Целта на плана Starlink е да реши един от проблемите на актуалните безжични връзки, а точно неприятното качество или напряко неналичието на сигнал в отдалечените, мъчно наличните и едва обитаемоте региони, където телекомите нямат комерсиална мотивация да развиват мрежите си.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР