Във втори енергоблок на Ростовската АЕЦ започна опитно-промишлена експлоатация на

...
Във втори енергоблок на Ростовската АЕЦ започна опитно-промишлена експлоатация на
Коментари Харесай

Русия тества „толерантно“ гориво от ново поколение

Във втори енергоблок на Ростовската АЕЦ стартира опитно-промишлена употреба на топлоотделящи детайли от ново потомство (ATF – Advanced Technology Fuel, наричано също „ толерантно “ гориво – Accident Tolerant Fuel).

По време на зареждането с партидата свежо гориво в дейната зона на реактор ВВЕР-1000 бяха заредени три комбинирани горивни касети ТВС-2М, като всяка съдържа по 12 иновационни твела - шест са направени със сплав от хром и никел 42ХНМ като градивен материал, другите шест имат обвивки от циркониева сплав с хромово покритие. Тези софтуерни решения ще разрешат изцяло да се изключи или доста да се забави развиването на пароциркониева реакция в дейната зона при пораждане на изключителна обстановка.

„ Разработването на ATF е наклонност в международната атомна енергетика в последните години. Тя е ориентирана към това, сигурността на АЕЦ да бъде изведена на ново равнище, което на процедура изключва вероятността от повреди с отрицателни последствия за околната среда “, означи президентът на ТВЕЛ Наталия Никипелова.

В „ Росатом “ от 2018 година се организират тествания на „ толерантно “ гориво съветска разработка за леководни реактори, които са основата на актуалната атомна енергетика – съветските ВВЕР и западните PWR. Експерименталните горивни касети, минали два цялостни цикъла на реакторни проби в изследователския реактор МИР в Димитровград, Уляновска област,
съдържат твелове с четири разновидността на съчетания на материалите на обвивката и горивната таблетка - с изключение на урановия диоксид като горивна комбинация се употребява ураново-молибденова сплав с висока топлопроводимост. След привършване на проучванията се възнамерява да бъде определен най-благоприятен вид за комбиниране на градивни и горивни материали според от техническите и икономическите параметри.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР