Във всяко населено място, където е имало районен съд, ще

...
Във всяко населено място, където е имало районен съд, ще
Коментари Харесай

Боряна Димитрова: Съдебната реформа няма да накърни достъпа до правосъдие

„ Във всяко обитаемо място, където е имало областен съд, ще има институция . Дали тя ще се назовава териториално поделение или областен съд, е въпрос на техника. В тези териториални отделения освен ще се преглеждат делата, които досега са се разглеждали, само че ние предлагаме да се преглеждат и делата, които са подсъдни на областен съд. “ Това изясни пред БНР Боряна Димитрова, член на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет и създател на плана за нова правосъдна карта.
Разпределянето на делата сред всички съдии от съответния областен регион ще реши казуса с натовареността , уточни тя.

Реформата на правосъдната карта, която включва смяна в подсъдността, провокира рецензии и митинги от страна на магистрати и локални общности. Всички възражения ще бъдат разисквани, увери Боряна Димитрова. По думите й моделът, който се предлага, държи сметка да не бъде оскърбен достъпът до правораздаване .

За 15 юни е планувано разискване на мненията и на модела в целокупност, който към този момент е признат от Висш съдебен съвет като път за правосъдна промяна.

„ Съдебната промяна не е тематика, която може да бъде затворена през днешния ден или на 15 юни “, разяснява Димитрова в предаването „ Преди всички “.

Според Димитрова се предлага формула, по която правосъдната система с наличния запас би могла да тръгне по пътя на промяната .

Налага се районните съдилища да бъдат разтоварени от избрана група каузи, които са прекалено много за тях, добави тя. 

Разписани са били три разновидността - териториални отделения, закриване на съдилища, миграция на администрацията. Има оттегляне от първичната концепция районните съдилища да гледат единствено леки и бързо ликвидни каузи , било е съобразено мнението на съдиите, че по този начин би се стигнало до тяхната деквалификация, посочи Боряна Димитрова.

По извършено изследване, ориентирано към общини и кметове от компанията, която извършва плана, са били получени доста малко мнения от кметовете и общините , разясни още тя.

Сред претекстовете за правосъдната метаморфоза е както огромният брой прокурори и съдии на глава от популацията у нас, по този начин и увеличаващото се бюджетиране на съдилища, в които има доста дребен брой каузи.

„ Смятате ли, че сме задоволително богата страна, с цел да си разрешаваме бюджети над половин милион всяка година, с наклонност за увеличение, за съдилища, в които има двама съдии и малко каузи ? При едно териториално поделение – то не разполага със независим бюджет, там се дават толкоз пари, колкото са нужни. Ресурсът, който стои необработен в тези съдилища, ще бъде употребен “, акцентира Димитрова. 

Цялото изявление слушайте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР