Във връзка с усложнената метеорологична обстановка вследствие обилните валежи в

...
Във връзка с усложнената метеорологична обстановка вследствие обилните валежи в
Коментари Харесай

Питейната вода в Ловеч е годна за консумация


Във връзка с усложнената метеорологична конюнктура вследствие изобилните превалявания в региона на водохващанията в с. Черни Осъм, довели до нараснала мътност на питейната вода, РЗИ - Ловеч уведомява жителите за следното: Съгласно Наредба №9 от 2001 година за качеството на водата, предопределена за питейно битови цели, водоснабдителните организации са длъжни да подхващат всички нужни ограничения, с цел да обезпечат снабдяването на популацията с безвредна и чиста питейна вода.

На изпълнителния шеф на ВиК - Ловеч АД е издадено наставление за осъществяване на наложителни хигиенични и противоепидемични ограничения: механично измиване и стерилизация на водоснабдителните обекти; увеличение на подаваното количество хлор, за засилена стерилизация на водата и попречване на замърсяване; проучване на водата по органолептични, химични и микробиологични индикатори включени в индикаторите от група А съгласно Наредба №9/2001 г.; отчитане и отразяване на остатъчния хлор ежедневно; известяван навреме на популацията при утежняване качеството на водата както и за забрани, ограничавания и условия за използването й.

РЗИ - Ловеч извърши контролни проучвания по индикатори от група А на вода при краен потребител от пунктове в разнообразни региони на гр. Ловеч, според мониторингова стратегия с ВиК – Ловеч.

Параметрите на надзор (физико-химични индикатори: дейна реакция, амониев йон, нитрати, нитрити, остатъчен свободен хлор, цвят, усет, аромат, електропроводмост и микробиологични: колиформи, ешерихия коли) на вода - питейна от централно водоснабдяване подхождат на условията на Наредба № 9/2001.

След всекидневно следене в РЗИ - Ловеч на индикатора мътност с индикаторно значение, към 8-ми септември 2022 година можем да дадем умозаключение, че е „ допустим за потребителите и без значими съмнения по отношение на нормалното за индикатора “, на съображение Таблица В – индикатори с индикаторно значение, Приложение 1 от Наредба №9/2001 година

Към момента не е належащо налагане на забрани и ограничавания за прилагане на питейната вода. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР