Във връзка с целите на ЕС за екологията и постоянно

...
Във връзка с целите на ЕС за екологията и постоянно
Коментари Харесай

Соларни паркове вместо въглища. Възможно ли е в България?

Във връзка с задачите на Европейски Съюз за екологията и непрекъснато възходящите цени на въглеродните излъчвания, на континента се следи затваряне на въглищни централи. В България към момента няма дружество, което да е оповестило, че ще затвори. Напротив, огромна част от въглищните топлофикации оповестиха планове за прекосяване към по-екологични горива и последователно унищожаване на въглищата. Освен сдруженията, които създават сила за свободния пазар, наранени са и централите, които са построени за облекчаване на личните потребности от електрическа сила на огромни фабрики.

            В Европа кипи строителство на фотолтаични електроцентрали, само че в България са все са още прекомерно малко. В България са построени 1033 Мвт мощности, които вършат сила от слънцето. От тях 121 Мвт са под 1 Мвт, а 911 Мвт създават сила над 1 Мвт.

Най-големият фотолтаичен парк в страната се намира наоколо до Първомай. Съоръжението има обща конфигурирана мощ от 50 Мвт и сега е благосъстоятелност на австрийска компания.

            В осъществяване на задачите на Европейски Съюз медодобивният комбинат Аурубис строи слънчев парк за своите потребности, който ще бъде с конфигурирана мощ от 10 МВт и ще се намира до завода в Златица. Проектът включва инсталиране на над 20 000 фотолтаични панела върху имот от 104 000 кв.м. От там оповестяват, че слънчевата електроцентрала би трябвало да усъвършенства външното ползване на електрическа енергия с 11 000 Мвтч на година. За интервал от 15 години общото произвеждане на възобновима сила ще доближи 170 000 Мвтч. Очаква се да бъдат спестени 60 000 тона въглеродни излъчвания за планувания интервал на употреба.

            Топлоелектрическа централа Бобов Дол е Централа, оповестена за първокачествен народен обект, която оперира с локални кафяви и лигнитни въглища. За да извърши условията на Европейски Съюз и да не затвори, от Централата работят по планове за прекосяване към природен газ и строителство на фотолтаичен парк. Фотоволтаичната централа ще има 100 мвт мощ и ще бъде ситуирана на терен от 1 230 дка, който по-късно ще усилят с още към 120 дка. Инвестицията се прави оценка на към 70 000 000 евро. Слънцегреенето в региона е едно от най-подходящите и ще разреши добиването на почти 130 000 мвтч електрическа сила годишно. Жизненият цикъл на електроцентралата е 30 - 35години. Очаква се да бъдат спестени повече от 1 500 000 тона въглеродни излъчвания за планувания интервал на употреба.

            Очевидно и в България не липсват положителни образци за капиталови планове, които ще доведат до подмяна на въглищата с чиста слънчева сила. Интересът към вложения във ВЕИ бранша сега е огромен, заради упованията за висока възвращаемост. Освен това всички ВЕИ производители продават сами електрическата сила на борсата, от което могат да получат спомагателни доходи над контрактуваните с страната преференциални заплащания за зелена сила.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР