Във връзка с образуваното конституционно дело по ветото, което президентът

...
Във връзка с образуваното конституционно дело по ветото, което президентът
Коментари Харесай

Агроминистерството е блокирало исканията за прекатегоризация на държавни земи

Във връзка с формираното конституционно дело по ветото, което президентът наложи върху законодателните промени, свързани с прекатегоризирането на земеделските земи, върху които да се строят слънчеви паркове, от Министерството на земеделието и храните оповестиха за Синор.бг, че от октомври 2023 година не преглеждат оферти за смяна на предназначението, както беше закрепено с промени в Закона за силата от възобновими източници (ЗЕВИ), препращащи към Закона за запазване на земеделските земи (ЗОЗЗ).

На 13 октомври 2023 година бяха обнародвани промени в Закона за запазване на земеделските земи, записани през преходните алинеи на Закона за силата от възобновими източници, тъй че държавната администрация да може да издава разрешителни за създаване на слънчеви паркове и други ВЕИ съоръжения върху плодородни земи от 5 до 7 категория. Към момента това е строго неразрешено и сходни мрежи могат да се инсталират единствено върху планински терени с неплодородни земи от 8 до 10 категория.

Решението провокира голямо отвращение измежду земеделската общественост, припомняйки смисъла на земеделската земя като национално благосъстояние, което би трябвало да се опазва и съхранява. В тази връзка президентът Румен Радев наложи несъгласие, а на 21.11.2023 година с определение на Конституционния съд е позволено да се прегледа неговото искане тези законодателни промени да бъдат оповестени за противоконституционни. Става въпрос за наредбите на член 2, алинея 4, в частта „ и за агрофотоволтаици – при условия и по ред, избрани с разпоредба на министъра на земеделието и министъра на районното развиване и благоустройството “, член 17а, алинея 3, в частта „ на обекти за произвеждане на сила от възобновими източници “, член 23, алинея 3 и член 24, алинея 7, в частта „ или създаване на обект за произвеждане на сила от възобновими източници “ от Закона за запазване на земеделските земи, обясниха от агроведомството. Затова и агроведомството изчаква решението на Конституционния съд.

Единствените промени в предназначението на аграрни земи, които комисиите по член 17, алинея 1 от ЗОЗЗ към регионалните дирекции по земеделие издават и сега, са по оферти на частни лица, които имат аграрни парцел, само че желаят да строят върху тях хранилища, жилища и други обекти. Тези комисии заседават два пъти месечно, като решенията им се оповестяват на страницата на агроведомството. Последните са от 20 декември 2023 г.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР