Във връзка с експлозията в петролна рафинерия на 25 км

...
Във връзка с експлозията в петролна рафинерия на 25 км
Коментари Харесай

След взрива в рафинерията: Станция в Дуранкулак следи за замърсяване

Във връзка с детонацията в петролна рафинерия на 25 км северно от град Констанца в Румъния, РИОСВ-Варна предприе незабавни дейности за определяне на евентуално трансгранично замърсяване на атмосферния въздух. Мобилна автоматизирана станция (МАС) за надзор на качеството на атмосферния въздух ще бъде позиционирана в с. Дуранкулак, общ. Шабла, оповестява министерството на околната среда и водите.

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология - Българска академия на науките, филиал Варна, все още посоката напразно е запад-северозапад и преносът на въздушни маси е насочен към Черно море. При опазване посоката и скоростта напразно не се чака замърсяването на атмосферния въздух да доближи границите на България.

Според Басейнова дирекция „ Черноморски регион “ няма данни за замърсяване на морските води в региона на детонацията и граничната зона с Румъния.

Басейнова дирекция, Регионалната лаборатория Варна към Изпълнителна агенция по околна среда и РИОСВ-Варна провеждат мониторинга и докладването при констатиране на замърсяване от рафинерията – ще се вземат и проучват проби от морската вода, въздуха и брега.

Министерство на околната среда и водите разпореди на Висшето военноморско учебно заведение „ Никола Йонков Вапцаров “ (ВВМУ) да извърши разбор на евентуалната опция за разлив в Черно море след повредата.

Анализът ще извърши „ Центърът за интегрирано ръководство и мониторинг на бреговата зона “ във ВВМУ, построен с финансиране от министерството. Центърът работи при нефтени разливи и ръководство на силите, участващи в превъзмогването на следствията от тях.

Чрез мониторинга на бреговата зона България може да наблюдава и предприеме навременни дейности за ограничението на разлива и сигурността на бреговата зона в Българската акватория на Черно море, ако има такъм след повредата в рафинерията в Румъния.

Министерство на околната среда и водите посредством Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна и Басейнова дирекция „ Черноморски район” е в подготвеност за осъществяване на отговорностите си по Национален спешен проект за битка с нефтени разливи в Черно море.

Зам.-министърът на околната среда и водите инж. Петър Димитров изпрати публично питане до румънските управляващи за повече информация по случая.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР