Във връзка с действащите мерки за пътуване на гражданите на

...
Във връзка с действащите мерки за пътуване на гражданите на
Коментари Харесай

България е любима дестинация за много чешки туристи за лятна почивка

Във връзка с настоящите ограничения за пътешестване на жителите на Чехия и България служебният министър на външните работи Светлан Стоев и чешкият му сътрудник Якуб Кулханек разискаха опциите за използването на цифровия документ за COVID-19 на Европейския съюз. Светлан Стоев е изразил своята убеденост, че с помощта на изискванията, които страната ни предлага, чешките туристи ще почиват у нас и това лято.  " Въпросите, които дискутирахме и по които постигнахме единодушие, в действителност ще облекчат пътуванията през идващите месеци и България ще се трансформира в тази дестинация за чешките туристи, която постоянно е била през последните години “, съобщи Светлан Стоев.

В диалозите са взели присъединяване също и министърът на туризма Стела Балтова, и заместник-министърът на опазването на здравето Тома Томов.

Министър Балтова е подчертала, че Чехия е значим стопански сътрудник, в това число от позиция на туризма, като през 2019 година България е била посетена от 189 000 чешки туристи. Тя е уверила чешкия външен министър в изискванията за сигурност у нас и подхванатите противоепидемични ограничения в сходство с условията на Световната здравна организация.  През летния сезон се чакат 700 полета от Чехия за Бургас и 160 за Варна.

" България е обичана дестинация за доста чешки туристи, които обичат да почиват у вас през лятото “, съобщи министър Кулханек. Чешката страна предвижда тази година нейните туристи у нас да доближат 200 000 души. Той е оценил високо направеното в България за обезпечаване на сигурността на туристическия сезон и е отправил молба чешките туристи у нас да бъдат допускани 22 дни след слагане на първа доза ваксина. Искането на чешката страна се чака да бъде прегледано на съвещание на експертна група в границите на днешния ден.

По време на диалозите двамата министри са се договорили допустимо най-скоро да бъде проведено съвещание на Работната група сред двете страни за икономическо съдействие, както и да бъдат активизирани контактите сред двете министерства на външните работи. Министър Стоев е подчертал, че двете страни имат голям капацитет за развиване на икономическото съдействие, а чешкият му сътрудник е оценил България като доста значим и важен сътрудник на Чехия във връзка с вложенията и търговията. Якуб Кулханек е изразил удовлетворение от обстоятелството, че през първите 6 месеца се е стигнало до повишение на стокообмена след спада през 2020 година поради пандемията.

През предходната година компаниите от двете страни са си обменили артикули за 1.46 милиарда евро или спад от 6.8 на 100. Основната причина е мощно лимитираната икономическа интензивност в двете страни (и техни съществени сътрудници, на които сме поддоставчици, да вземем за пример в автомобилната промишленост) заради пандемията от коронавирус-19. Търговското салдо е негативно за нашата страна.

Към края на юни 2020 година чистите чешки вложения у нас са 661.9 млн. евро по данни на Българска народна банка. През първите три месеца на предходната година по предварителните данни те са 10.8 млн. евро, а през второто тримесечие - са 10.7 млн. евро.

Министър Стоев е изразил удовлетворение от диалозите с чешкия си сътрудник. Той напомня, че България и Чехия през 2020 година означиха важен празник - 100 години от установяването на дипломатическите връзки.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР