Във възрастта между 3 и 7 години по-голямата част от

...
Във възрастта между 3 и 7 години по-голямата част от
Коментари Харесай

Лекар от София с важни съвети към родителите: Неправилно лекуваната хрема може да доведе до тежки усложнения!

Във възрастта сред 3 и 7 години по-голямата част от децата посещават детски заведения, което допуска и по-честата среща с вирусни и бактериални причинители, които провокират инфекции на горните дихателни пътища.

Обикновено острият тонзилит (ангина), е обвързван с предхождаща зараза на назофаринкса - хрема, затруднено носно дишане. Това сподели доктор Милена Миткова, детски УНГ експерт в Клиниката по УНГ заболявания на УМБАЛ " Царица Йоанна - ИСУЛ ".

" Когато не е овладян този епизод, инфекцията слиза към гърлото на детенцето и то се възпалява. Това са признаците, с които най-често ни търсят родителите ", добави експертът пред puls.bg. " Хремата и нейното вярно и съответно лекуване е разковничето инфекцията да не отиде към гърлото или ушите, а в следствие и долните дихателни пътища. Затова моят съвет е: даже и най-баналната и безобидна хрема да бъде вярно и в точния момент лекувана ", разяснява още доктор Миткова.

Промивките с морска вода или физиологичен разтвор, колкото и обикновени да наподобяват тези средства, могат да предотвратят затруднения и са изцяло задоволителни. Тези процедури би трябвало да се правят по няколко пъти дневно, с цел да не се позволява секретите да се задържат. Ако настинката прерасне в ангина причинителите могат да бъдат разнообразни, изясни доктор Миткова.

" Причинителите на ангината могат да бъдат разнообразни - както вирусни, по този начин и бактериални. При вирусните инфекции антибиотикът не е първо средство за лекуване. Добре е на този стадий да се организира една вярна диагностика - кръвна картина, при която да се наблюдава цената на левкоцитите, утайката, CRP, които да ни дадат информация дали става въпрос за вирусна или бактериална зараза.

Понякога е подходящо да се изследва и пълнозвучен секрет и чак тогава, в случай че имаме изолиран бактериален извършител, да пуснем антибиотик по съответната антибиограма. Ако имаме градация на недоволствата - температура до 39 градуса над 3 дни, тогава отиваме към антибиотик.

Вирусните инфекции протичат с висока температура, изнемощялост, болежка в гълото, само че те нормално не престават не повече от 3 дни след което настава излекуване ", сподели експертът.

Най-често срещаното затруднение е перитонзиларният цирей - инфектиране на тъканта, която е към сливицата. Характеризира се с извънредно мъчително и затруднено преглъщане. Едностранно. Много постоянно се показва със затруднено отваряне на устата - болните не могат да одобряват никаква храна и течности.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР