Във Варненско взимат превантивни мерки. Всички прасета, отглеждани в 3-километровата

...
Във Варненско взимат превантивни мерки. Всички прасета, отглеждани в 3-километровата
Коментари Харесай

Започват спешни действия срещу чумата по свинете във Варненско

Във Варненско взимат превантивни ограничения. Всички свине, отглеждани в 3-километровата зона към огромните свинекомплекси да бъдат непринудено унищожени до 31 юли. В района няма регистриран случай на заболяването, само че незабавните дейности се постановат поради огнищата, открити в прилежащите области Бургас, Търговище и Разград.

Варна

Всички свине, отглеждани от частни стопани край свинекомплека в село Слънчево, към този момент са унищожени.
Д-р Златина Димова - шеф на Областната дирекция по сигурност на храните: Към останалите други 3 свинекомплекса информацията е доста динамична, защото сега кметовете обикалят, осведомят хората и молят към доброволното изколване на животните.
Стефан Димитров отглежда над 300 свине край Старо Оряхово. Спазил е всички условия за сигурност. Категорично отхвърля да избие животните си.
Стефан Димитров: За мен това е несъответстващо решение! Получава се едно съмнение, че съществува в действителност такава чума! Пробите още не са излезли, убиват се животни. Всички се съмняват!
Заради високия риск от поява на заболяването в района, незабавно се търси вид за разширението на площадката за закопаване на умъртвени животни в община Аксаково, защото там се намират 3 от огромните свинеферми в региона.Вече е в действие възбраната за изхранването на животните със зърно, престояло по-малко от 2 месеца. Експертните комисии ще вземат и незабавни ограничения против навлизането на диви животни в окосените ниви след събирането на житото.
Още по тематиката Разпространение на Африканска чума по свинете у нас
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР