Във Варна започва есенният салон на изкуствата в периода от

...
Във Варна започва есенният салон на изкуствата в периода от
Коментари Харесай

Есенен салон на изкуствата стартира във Варна

 Във Варна стартира есенният салон на изкуствата в интервала от 3-ти до 29-ти ноември. Събитието се организира под патронажа на кмета. Стриктно ще се съблюдават всички противоепидемични ограничения – разстояние сред столовете в залите и двойно по-малко аудитория, оповестяват от дирекция " Култура “ към Община Варна.

Началото е на 03.11. от 18,30 ч. в Градската художествена изложба с концерт под надпис " Музиката на Европа “, с присъединяване на солистите от Варненската опера Даниела Димова – сопрано, Валерий Георгиев – тенор, Пламен Димитров – баритон; на рояла: Жанета Бенун-Николаева.

На 06.11. от 18:00 ч. в Концертното студио на Радио Варна, проф. Велизара Георгиева – учител в Музикалната академия – София, ще звучат клавирни пиеси на Франц Шубер: Соната оп. 120, импромптюта и Музикални моменти.

На идващия ден в Католическата черква от 11:00 ч. е матине-концерт за орган и цигулково дуо. Органовите тълкования са на проф. Атанас Атанасов, ще му приглася равностойно цигулковото дуо Йосиф Радионов и Ангел Станков. Програмата е богата: творби от Вивалди, Бокерини, Бах, Моцарт, Обер, Такаши Сакаи и други

В понеделник, 09.11. в Арт салона на Радио Варна, от 14 ч. варненското съдружие " Литература и Общество “ тържествено ще означи своята 10-годишнина. Водещ ще бъде Станислав Пенев, ще го озвучат стихове, както и песни в осъществяване на националната певица Кичка Христова.

На 11.11., още веднъж в концертното студио на Радио Варна, от 18:00 ч. ще свирят момчетата от рок група " Krekhaus “. Бандата е взела участие в някои от най-мащабните фестивали в страната, измежду които " Hills of Rock ", БНР Парк фест, " София диша “ и " Капана фест “. Стилистиката им е рокаджийски кросоувър с детайли на фънк, блус и психеделичен рок върху солидна джаз основа.

Концертното показване на първия независим албум " Acoustic Me “ на варненската поп и джаз певица Даниела Белчева е на 13.11. в концертното студио на Радио Варна от 18:00 ч. Вокалистката ще е подкрепяна от квартет класни музиканти.

На идващия ден – 14-ти ноември от 11:30 ч. в Градската художествена изложба е обичайният взаимен концерт на камерния оркестър " Анима “ и Хор " Арс музика “.

На 16-ти ноември ще е ден на респект към поезията и към трима варненски лирици с името Иван: Иван Манолов, Иван Ставрев и Иван Овчаров. Под наслов " Иване, Иване…, или Трима влюбени мъже “ в Концертното студио на Радио Варна от 18:00 ч. ще протече поетическата вечер, отдадена на тримата.

На 18.11. в Градската художествена изложба от 18:00 ч. е Есенният камерен концерт на Радмила Кръстева – цигулка, Кремена Христова – виолончело, и Стефан Бояджиев – пиано, със специфичното присъединяване на сопраното Веселина Андреева. В програмата ще се насладим на произведения от Бетовен, Рахманинов, Равел, Касадо, Пипков, Златев-Черкин и други

На 20.11. в Градската художествена изложба от 18:00 ч. ще ни потопи в театралната омайност моноспектакълът " Приятно ми е, Ива! “ (Театър 199). Спектакълът в лицето на неговата авторка Ива Тодорова бе отличен с две награди " Икар “ – за актьорско майсторство и за драматургичен текст.

На 23.11 в концертното студио на Радио Варна от 18:00 ч. е концертъг на джаз дуото " Das Weltschmerz DueTT “. Ще бъде показана подборка от двата албума на дуото – " ImproviSatie “, в който са включени импровизации върху фамозните " Гносиени “ и " Гимнопедии “ на Ерик Сати, и " Consequences “, в който, с изключение на творби на Сати и Рахманинов, са включени четири авторски композиции на участниците в дуото Милен Кукошаров (пиано) и две на Веселин Веселинов – Еко (контрабас), и двамата – някогашни членове на група " Кафе “. Дуото е взело участие в концерти на влиятелни подиуми като Piano Extravaganza, Благоевградския Blues & Jazz fest, " Джаз на село “ – Камен бряг, Фестивала на изкуствата " Аполония “, " Пловдивски камерни срещи “, както и на турне в Южна Корея.

Премиерата на книгата " " Анкета с Никола Радев “, е планувана за 18:00 ч. на 26.11., четвъртък, в арт салона на Радио Варна.

На другия ден – 27.11. в изложба " Аспарухово Арт “ към НЧ " Просвета – 1927 “, ще бъде подредена галерия от макети на варненски забележителности и монументи на популярни скулптори. Макетите ще бъдат направени след скенерно заснимане на обектите и на 3D принтер от специфична пластмаса. Ще бъдат предоставени на Община Варна.

Финалът е спомен за детското театрално студио " Златното ключе “. На 29.11., в концертната зала на Младежкия дом от 18:00 ч. е премиерата на книгата " Спаси и сохрани “ от Сия Папазова, отдадена на трупата и разказваща историята на нейното основаване и битие до наши дни, с респект към многогодишната й ръководителка Катя Папазова.

Входът за всички събития е свободен.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР