Във Франция вече действа частична забрана за използването на пластмаса

...
Във Франция вече действа частична забрана за използването на пластмаса
Коментари Харесай

Франция забрани пластмасови опаковки за плодове и зеленчуци

Във Франция към този момент работи частична възбрана за потреблението на пластмаса за пакетирането на плодове и зеленчуци. Екоактивисти от дълго време водят акция против пластмасите за еднократна приложимост, защото замърсяването в международен мащаб се усилва.

Определен е гратисен интервал от 6 месеца, с цел да бъдат използвани съществуващи ресурси от пластмасови опаковки. Краставици, лимони и портокали са измежду продуктите, за които към този момент е неразрешено да бъдат увивани в найлон. Изключение вършат по-големите опаковки и нарязани или модифицирани плодове.

Тази възбрана е същинска гражданска война, разгласи президентът Еманюел Макрон. Той напомни задачата на Франция да приключи потреблението на пластмаса за еднократна приложимост до 2040 година

Смята се, че над една трета от плодовете и зеленчуците в страната се продават в найлонови опаковки. Според държавното управление възбраната ще предотврати потреблението на милиард еднократни пластмасови опаковки годишно.

През миналата година във Франция към този момент бяха неразрешени пластмасови чаши, сламки, както и кутиите за храна за у дома.

Подобни забрани се чакат и в други европейски страни. В Испания продажбата на плодове и зеленчуци в пластмасови опаковки би трябвало да бъде неразрешена през 2023 г. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР