Във Франция почина първата жена, претърпяла операция за присаждане на

...
Във Франция почина първата жена, претърпяла операция за присаждане на
Коментари Харесай

Почина първата жена с трансплантирано лице в света

Във Франция умря първата жена, претърпяла интервенция за присаждане на разположение, съобщи Франс прес, като се базира на известие на Университетската болница във френския град Амиен, в която й беше присадено лицето и която следеше нейното здравословно положение след интервенцията.

В обявени на болничното заведение се споделя, че Изабел Диноар е умряла на 49 години вследствие на дълготрайно заболяване. Смъртта й е настъпила на 22 април тази година, само че известието е направено чак в този момент, откакто по-рано през днешния ден френският в. „ Фигаро “ разгласява информация за кончината на Диноар, съобщи Франс прес. В известието на болничното заведение се прецизира, че фамилията на Диноар не е желало през април да се разгласява, че тя е умряла.

На 27 ноември през 2005 година Изабел Диноар претърпя интервенция в университетската болница на Амиен по присаждане на долна част на лицето. До интервенцията се стигна, откакто през май на същата година Изабел, която по това време беше на 38 години, беше ухапана грубо от кучето си – лабрадорката Таня, която до този миг въобще не я е хапала, напомня „ Фигаро “.

В интервенцията, която беше международна премиера, участваха няколко десетки хирурзи и медицински сестри. Ръководителите на двата екипа, оперирали Изабел, бяха професор Бернард Девошел, шеф на отделението за лицево-челюстна хирургия в клиниката в Амиен, и професор Жан-Мишел Дюбернард, шеф на отделението по урология и трансплантации в болничното заведение „ Едуар Ерио “ в град Лион.

За първи път Изабел се появи пред медиите на 6 февруари 2006 година, с цел да покаже новото си лице. Тогава тя описа какво се е случило в нощта, когато е била обезобразена от кучето си. Изабел показа, че е заспала, откакто приела доста сънотворни. Когато се събудила, тя решила да възпламени цигара. Не съумяла да задържи цигарата в устата си и се зачудила за какво. Забелязала кръв в леглото си и кучето й до нея. Отишла в банята, с цел да се огледа в огледалото и видяла ужасяваща панорама. Долната част на лицето й била превърната в безформеност вследствие на ухапването на кучето. Изабел споделя, че не могла да повярва на очите си, тъй като не усещала никаква болежка, евентуално поради признатите сънотворни.

След този роман в медиите се появиха спекулации, че в нощта на случая Изабел може би е желала да се самоубие. Това породи дискусия и в медицинските среди, тъй като нежното в психически проект положение на пациент е противоиндикация при интервенции за присаждане на органи и тъкани.

След като постъпила в болничното заведение в Амиен, обезобразената Изабел била захранвана със сонда. Тя нямала кожа и устни, не можела да диша през носа. По време на петте месеца до интервенцията тя се движела из коридорите на болничното заведение с маска, с цел да не плаши хората.

След трансплантацията Изабел почнала да се храни след няколко дни. Тя се научила още веднъж да движи устните си, да приказва, да усеща новото си лице. През годините обаче здравето на Изабел се влошило. На два пъти организмът й отхвърлял присадената част от лицето. При втория път тя изгубила способността да движи устните си. Лекарствата, които приемала против отменяне на присаденото лице, благоприятствали пък за развиването на две онкологични болести у Изабел, написа в. „ Фигаро “.

От 2005 година са осъществени над 30 трансплантации на разположение в света. Ето и основните стадии от историята на трансплантациите на разположение от 2005 година насам.

– 27 ноември 2005 година – Франция: На Изабел Диноар, на 38 години, обезобразена от захапване на кучето си, е присадено лице в зоната нос-уста-брадичка. Операцията е осъществена в Амиен от екипите на професор Бернар Девошел от университетската болница Амиен и професор Жан-Мишел от Лион.

– 13 април 2006 година – Китай: В болничното заведение в Сиан е осъществена трансплантация на две трети от лице, като реципиентът е фермер, атакуван от мечка. Той умира през юли 2008 година, откакто е отказал медикаментите за отменяне на трансплантираните органи и е почнал да приема обичайни китайски билки.

– 21 януари 2007 година – Франция: Присаждане на разположение в зоната нос-уста-брадичка и част от бузите върху млад мъж, измъчен от неврофиброматоза от вид 1 – нелечима болест, която обезобразява лицето. Операцията е осъществена в университетската болница в Кретей, край Париж, от екипа на професор Лоран Лантиери.

– декември 2008 г.- Съединени американски щати: На американката Кони Кълп са присадени 80 % лице в болничното заведение Кливланд клиник в щата Охайо, пет години откакто мъжът й я прострелял в лицето. Операцията е ръководена от Мария Симеонов.

– 4-5 април 2009 година – Франция: Лоран Лантиери прави присаждане на разположение и присаждане на две ръце по едно и също време на тежко опърлен 30-годишен мъж. Пациентът умира от сърдечна непълнота два месеца по-късно.

– 9 април 2009 година – Съединени американски щати: В Бостън в болничното заведение Бригън енд уомънс е осъществена трансплантация на 80 % лице на мъж с тежки рани.

– март 2010 година – Испания: Екип от болничното заведение Вал д’Еброн в Барселона, управителен от Жоан Пере Баре прави първата цялостна трансплантация на разположение на мъж, потърпевш при случай. Присадени са кожа, мускули на лицето, клепачи, нос, устни, горна челюст, зъби, небце, кости на скулите и долна челюст.

– юни 2010 година – Франция: Професор Лантиери прави в Кретей първа трансплантация на разположение, включваща и присаждане на клепачи и слъзни канали на пациент, измъчен от генетично заболяване.

– 19-20 март 2012 година – Съединени американски щати: Най-пространната трансплантация на разположение до този миг, включваща двете челюсти, зъби и език, осъществена върху 37-годишен мъж, обезобразен вследствие на случай. Операцията е осъществена в Медицинския център на университета в щата Мериленд.

– август 2015 година – Съединени американски щати: Екип на професор Едуардо Родригес от медицинския център Лангон в Ню Йорк прави цялостно присаждане на разположение, скалп, уши и ушни канали на някогашен пожарникар-доброволец. (БТА)

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР