Във Франция е популярен като рок звезда. Математикът Седрик Вилани

...
Във Франция е популярен като рок звезда. Математикът Седрик Вилани
Коментари Харесай

Най-известният френски математик Седрик Вилани стана депутат

Във Франция е известен като рок звезда. Математикът Седрик Вилани към този момент е в Народното събрание, народен представител от партията на президента Еманюел Макрон „ Напред “ (En Marche). Както се и очакваше Седрик Вилани завоюва и втория тур в изборния си окръг южно от Париж и по този начин влезе в „ Assemblée Nationale “ – националното заседание на Франция. Математикът благодари за доверието на гласоподавателите си през Фейсбук и даде обещание да търси способи за развиването на Франция.

Седрик Вилани е един от най-известните математици в международен мащаб. През 2010 той завоюва медала Фийлдс, най-реномираното отличие в областта на математиката. За известността му способства и екстравагантното му облекло. Вилани постоянно носи мрачен костюм, а към врата му има ефектно шалче. На сакото си носи сребърен паяк – брошка, която е непокътнатият му знак.

Това, че цепя влиза в политиката не е изненада. Директорът на Института Анри Поанкаре в Париж от дълго време се занимава с тематики, надалеч надхвърлящи границите на математиката. Той е консултант на Европейската комисия по научни въпроси и работи в мозъчния концерн EuropaNova, който се стреми към демократична и обществена Европа.

Седрик Вилани се изрича сериозно за френската просветителна система. Елитното образователно заведение, в което самият той е приключил ( École normale supérieure ) е дало повече носители на медала Фийлдс от всяко друго учебно заведение в света. Но всеобщото математическо обучение не е положително, споделя Вилани пред публика в Хайделберг.

Седрик Вилани се е заел с партията на Макрон на първо място поради европейския й курс. Той цени Макрон с това, че не се нарежда нито в ляво, нито в дясно. „ Макрон възобновява политическата игра и е привлякъл много хора, които не са професионални политици, “ споделя Вилани пред немския вестник Zeit.

Огромната популярноста на Вилани във Франция, несъмнено също е съдействала за изборната победа в департамента Есон. Той се появява постоянно по малкия екран. Много от французите го познават от документалната поредност „ Comment j’ai détesté les maths “ (Как мразех математиката) от 2013 година, в която режисьорът Оливие Пейон показва съвременнни гениални математици.

Въпреки че не са доста хората (дори измежду сътрудниците му математици), които могат да следват хода на мисълта на Седрик Вилани, той счита, че същинските провокации са отвън математиката: „ Хората си мислят, че математиката е комплицирана “. Това не било по този начин, тъй като математиката почивала на ясна логичност, което обаче не било в действие за действителния живот. Затова неговата поука гласи, че „ действителният живот е по-сложен от математиката. “

Седрик Вилани е създател на книгата „ Живата теорема “.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР