Въстанието на Асен и Петър срещу византийското владичество е избухнало

...
Въстанието на Асен и Петър срещу византийското владичество е избухнало
Коментари Харесай

Историк доказа друга дата за въстанието на Асен и Петър

Въстанието на Асен и Петър против византийското господство е избухнало не през есента на 1185, а напролет на 1186 година Това твърди докторът по история Анелия Маркова, която се осланя на писмени и астрономически обстоятелства.

В момента е признато, че протестът е избухнал на 26 октомври 1185 година Маркова обаче оборва това с три претекста. Първият е писмото на архиепископ Василий до папата, в което той разказва по кое време се е отрекъл от византийската власт и станал български свещеник, което се случва при въстанието на Петър и Асен, вторият са историческите сведения за идването на италианския маркиз Конрад Монферадски във Византия за сръбско-ромейската война през 1186-87 година и третият - слънчевите затъмнения, изследвани от НАСА. В допълнение е и сватбата сред византийския император и унгарската принцеса в края на 1185 година.

" Започват мерки за самата женитба. По тази причина в изворите ясно написа, че Исак Втори Ангел, византийският император, постанова в допълнение данъчно облагане в българските земи. Това е една от аргументите, заради която българският народ се разбунтувал. Като приведем към това време и моментът, в който Петър и Асен се явяват на визита при византийския император в края на октомври, началото на ноември 1185 година, което не дава отговор на постановката, че Петър и Асен подвигат въстание на 26 октомври, тъй като аудиенцията на двамата братя при императора предшества въстанието ", обясни Анелия Маркова пред БНР.

Соларният азбучник с данните на НАСА пък посочва с безспорна акуратност слънчевите затъмнения за няколко хилядолетия обратно, при позволена неточност от 2 до 5 секунди. Такова слънчево затъмнение е имало единствено при един от походите на Византия против българите през 1186 година.

" Когато Алексий Врана потегля на поход против българите, против Петър и Асен, той тогава се обръща и подвига протест против византийския император. Точно тук се случва това слънчево затъмнение. На територията на България и тогавашен Константинопол, сегашен Истанбул, не е било цялостно слънчево затъмнение, а отчасти затъмнение, като покритието му е близо 90 %. Фактически това се оказва, че е единственото затъмнение, което може да бъде забелязано тук, с цел да бъде разказано ", добавя историкът.

Така тя стига до извода, че въстанието на Петър и Асен не е оповестено на 26 октомври 1185 година, а на идната година. Към момента остава отворен въпросът за точната му дата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР