Василий Зайцев е роден в село Еленинка, Оренбургска губерния, Русия

...
Василий Зайцев е роден в село Еленинка, Оренбургска губерния, Русия
Коментари Харесай

На днешния ден се ражда снайперистът Василий Зайцев

Василий Зайцев е роден в село Еленинка, Оренбургска губерния, Русия на 23 март 1915 година Става именит стрелец по време на борбата за Сталинград. Между 10 ноември и 17 декември 1942 Зайцев отстрани 225 военни от Вермахта. Сред жертвите му има и 11 противников снайперисти. Военното му звание по това време е младши лейтенант.

През януари 1943 година при гърмеж на мина е тежко ранен и след това губи зрението си. На 10 февруари 1943 година след няколко сполучливи интервенции, направени в Москва, професор Владимир Петрович Филатов връща зрението му. Снайперистът се връща в армейските редици. Веднага оглавява снайперистка школа и командва артилерийски взвод. След това е назначен за пълководец на рота. Участва в освобождението на Донбас, борбата за Днепър, бие се край Одеса и Днестър. През май 1945 година капитан Зайцев се връща в Киев и постъпва в болница.

Известно е също, че снайперистите, които е обучил Зайцев, унищожават повече от 3000 съперници. Смята се, че е изрекъл фразата: „ Зад Волга за нас няма земя “ (всъщност Зайцев озаглавява по този метод персоналните си записки).

През 2001 година излиза американския филм „ Враг пред портите ”. Той споделя за историята на Василий Зайцев. В неговия облик се превъплъти Джъд Лоу. Ед Харис изигра ролята на неговия съперник - немския топснайперист Кьониг.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР