Васил Богданов - ключов свидетел на прокуратурата в процеса срещу

...
Васил Богданов - ключов свидетел на прокуратурата в процеса срещу
Коментари Харесай

Ключов свидетел срещу Бобокови открит мъртъв до новострояща се сграда в Костенец

Васил Богданов - основен очевидец на прокуратурата в процеса против братята Атанас и Пламен Бобокови и някогашния зам. екоминистър Красимир Живков, е открит мъртъв при съмнителни условия в град Костенец, написа „ Труд”.

Тялото на Богданов било открито до висока новострояща се постройка, като версията за гибелта му са три - че е бил хвърлен от нея, с цел да замълчи вечно, че е паднал по нехайство или че е скочил, с цел да се самоубие. Никой от познатите му обаче не е чувал да е бил обезпокоен от нещо, което да га накара за посегне на живота си.

Три дни Министерство на вътрешните работи, което Бойко Рашков трансформира в партийна милиция, мълчи за престъпния случай. Причината за това най-вероятно са връзките на Бокови с двама от патроните на Рашков - президентският консултант Пламен Узунов и самият президент Румен Радев.

Загиналият Васил Богданов е някогашен шеф на „ Монбат Рисайлинг” - дъщерна компания на Бобокови, основана сякаш да рециклира използвани батерии, а в действителност, с цел да печели от вноса и загробването на боклуци от Европа у нас.

По време на следствието на разпит пред арбитър Богданов назовава осъщественото от Боокови „ закононарушение против децата на България”. Той разкрива, че братята са употребявали връзките си с висшия служител Красимир Живков, с цел да получават разрешителни (нотификации) да оставят в България боклуци от производството на „ Монбат”, които преди изнасяли в Германия, както и за импорт на италиански отпадъци.

Тоновете били складирани на площадки, където престоявали и най-после били загробвани в дворовете на изоставени ТКЗС-та или други безстопанствени парцели. При гледане на делото против Бобкови и Живков в съда тези показанията на умрелия очевидец могат да бъдат прочетени и да бъдат признати като годни доказателства за далаверите на групата.

През януари 2021 година Богданов призна виновността си и подписа съглашение със спецпрокуратурата за условна присъда от 1 година. Същото направиха още двама обвинени от незаконната скица на Бобокови - Айгюн Еминов, притежател на площадка за боклуци край Плевен и Габриел Савов - някогашен началник плевенската районна ревизия на околната среда и водите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР