Вашите мисли определят вашата реалност. Проблемът с идеализирането на позитивното

...
Вашите мисли определят вашата реалност. Проблемът с идеализирането на позитивното
Коментари Харесай

Мъдростта Дзен: Само Вашите Мисли определят Вашата съдба – II

 Вашите мисли дефинират вашата действителност.

Проблемът с идеализирането на позитивното мислене се заключва в опитите да се скрие негативизма. Но един позитивен метод към концепцията за благополучие самичък по себе си не е задоволителен. Трябва да приемете всичките си страсти и да разберете по какъв начин те въздействат на вашето разбиране на действителността. Има разлика сред нашето мислено положение на нещата и това, което в действителност се случва.

Домио Бърк споделя: „ За мен няма действителност, откъсната от разсъдъка. Не схващам нещата, в случай че мозъкът ми не взе участие в тях. Следователно, какъв е смисълът в съществуването на някаква „ външна “ действителност, в случай че тя даже не може да бъде забелязана? В прочут смисъл действителността става такава, каквато я възприемаме. „

Казаното нагоре не приказва за неналичието на справедлива действителност, а за това, че нашата действителност се намира някъде в пресечната точка на обективното (събитие) и субективното (ние).

Будистите имат много забавна виждане за връзката сред позитивното мислене и действителния свят. Те признават въздействието на позитивното мислене върху нашия индивидуален опит (да си провиснал е доста по-приятно от възприятието на тъга). Ако умишлено променим отношението си към действителността, тогава можем да и влияем.

Положителното мислене допуска не целеустремено възстановяване на настроението, а отменяне на борба с действителността (както положителна, по този начин и негативна).

Променяйте действителността си с положително мислене

Начинът, по който възприемаме света, се дефинира от това, което мислим за нея. И позитивното мислене доста оказва помощ за това. Но това става допустимо единствено в случай че приемате цялата действителност, а освен светлата й страна. Приемането на самите нас – това всички, по този начин можем да изградим по-здрав живот.

Гръцкият мъдрец Epictetus стига до този извод преди 2000 години. Тогава той споделя: “Хората са обезпокоени, само че не за нещата, а за правилата и понятията, които те образуват по отношение на тези неща. Следователно, когато ни пречат, когато сме обезпокоени, или когато скърбим, не е нужно да го приписваме на някой различен, а единствено на себе си, т.е. на нашите правила. “

Да предположим, че на улицата в засича различен автомобил. Може би водачът й бърза и просто не ви е забелязал, само че това може да свърши с злополука. Каква ще бъде реакцията ви? С Усещането за разстройство, безпокойството за сигурността ви нараства вътре във вас, вие желаете възмездие. Но вместо това, можете да се дистанцирате прочувствено и да избегнете спомагателни дейности. Представете си, че и вие засечете някого. Искате ли вашата „ жертва “ да обезумее или бихте предпочели тя да остане спокойна и да ви елементарни грешката?

Като гледате себе си в профил, вие избягвате поглъщането на негативизъм. Емпатията дава опция да се разбере действителността, вместо да се реагира на нея.

Животът е цялостен с благоприятни условия – не можете да контролирате бъдещето, само че можете да избирате по какъв начин да реагирате на протичащото се.

Психологът Алберт Елис открива, че реакцията на човек върху обещано събитие се дефинира основно от визията му за обстановката, а не от това, което се е случило.

Той е бил сигурен, че хората освен се разстройват, само че и способстват сами за това положение: „ Твърде доста хора не осъзнават, че щастието не зависи от външни събития или условия. По-скоро това е нашето разбиране на такива събития и сами за себе унищожават позитивните страсти. „

Обвиненията не могат да оказват помощ, те единствено зареждат негативизма. Епиктет е вярвал, че тези, които знаят това, няма да упрекват себе си или другите за нищо. Да бъдеш виновен за живота си значи да управляваш страстите си.

Разумът е много забавен и всесилен съдружник, тъй като такава осъзнатост ни оказва помощ да опознаем себе си по-добре.

Както сподели Тит Нат Хан, приемането на личните страсти е ключът към вярната процедура на осъзнатост:

„ Осъзнатият човек освен е спокоен и благополучен, само че постоянно е нащрек. Медитацията не е опит да се избяга от действителността, а нейното умерено приемане. „

Един виетнамски духовник и герой за мир вярвал, че доста от нас имат неправилно схващане за същността на щастието. Струва ни се, че постоянно би трябвало да поддържаме положително въодушевление, само че щастието е в наличието – би трябвало да ценим това, което се случва тук и в този момент.

Смисълът на нашия живот ни дава изясненост, тъй че във всяка обстановка би трябвало да резервираме хладнокръвие. Това ще ни помогне да се придържаме към вярната посока и да реализираме ориста си.

Вашата цел в живота би трябвало да дефинира вашите мисли, а не противоположното.

Без значение какъв брой са зле нещата ви, вашата цел в живота ви дава сили да продължите напред. Като контролирате ориста си, вие контролирате мислите си.

Алберт Елис споделя: „ Най-добрите години от живота ви са тези, когато решавате проблемите си сами. Не обвинявате нито майка си, нито близките, нито президента. Осъзнавате, че контролирате личната си орис. „

Най-важната цел в живота е да бъдем потребни, а не щастливи. Щедрите хора, които в действителност се пробват да оказват помощ на другите, имат доста по-големи шансове да съумеят. Щедростта не опустошава, а единствено цялостни вашия портфейл.

Буда е казвал: „ От една свещ можеш да запалиш хиляди други и от това животът на тази свещ няма да стане по-кратък. Щастието в никакъв случай не става по-малко, когато го споделяте с близък си.

Наличието  на положителен метод към живота не значи, че би трябвало да сте загрубял оптимист. Трябва да се стремите да бъдете най-хубавата версия на себе си. Както написа Изабел Пайет, нашата цел е да „ създадем всичко допустимо при тези събитията и в актуалната обстановка “.

Животът ни постоянно ще бъде цялостен с положителни и отрицателни моменти. Ние Можем да прибавим към него още повече негативизъм и премеждия или да го приемем подобен, какъвто е. Само на нас зависи какъв ще бъде – парадайс или пъкъл.

Позитивното мислене не е магия. Приемането на цялата негова същина прави всеки човек по-самостоятелен. А осъзнаването на отрицателната му страна му дава самообладание и му дава опция да забележи положителното както в самия себе си, по този начин и в хората към него.

Бъдете по-внимателни с мислите си, тъй като те стават ваша орис. Следете ориста си и мислите ви ще ви оказват помощ да стигнете при нея.

 Watch Your Thoughts for They Become Your Destiny

© 2018  energetika-bg.com All rights reserved!

Още по тематиката:

Често се срамувате поради другите? За страдание Вие сте необикновен човек с неповторима персонална мисия…

„ Испански позор “ – когато се срамувате поради различен. Какво значи това и за какво се срамим поради другите? Някой се държи безочливо, надменно, отвратително; недодялан е към сервитьора, лъже без да…

Цялата публикация

Мъдростта Дзен: Само Вашите Мисли дефинират Вашата орис (а не противоположното!)

 

“Следете мислите си, тъй като те се трансформират в думи, думите в дейности, а дейностите в привички. Пазете се от навиците, тъй като те образуват вашия манталитет. Усмирявайте нрава си, тъй като той…

Цялата публикация

© 2018  energetika-bg.com All rights reserved!

Източник: energetika-bg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР