Вашингтон. Лидерът на НАТО каза, че остават значителни различия между

...
Вашингтон. Лидерът на НАТО каза, че остават значителни различия между
Коментари Харесай

The Wall Street Journal: Русия и НАТО не успяха да разрешат различията си за Украйна

Вашингтон. Лидерът на НАТО сподели, че остават обилни разлики сред Алианса и Русия, само че изрази вяра, че Москва ще се съгласи на по-нататъшни договаряния. Това изказване пристигна след първото съвещание на взаимния съвет Русия-НАТО от 2019 година, написа американският вестник The Wall Street Journal

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели след полемиките в сряда, че ще бъде мъчно да се преодолеят разликите, защото Русия усилва натиска върху Запада да се съгласи с настояванията й за необятни гаранции за сигурност, а Алиансът отхвърля да отстъпи.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко също означи съществуването на „ огромен брой разлики по фундаментални въпроси “.

Ако обстановката се утежни, сподели Грушко пред кореспонденти, това може да докара до " най-непредвидимите и ужасни последствия за европейската сигурност ".

Срещата сред съветската делегация и представители на 30-те страни членки на Северноатлантическия контракт се състоя два дни след руско-американските договаряния в Женева, които не дадоха основни резултати.

Русия е съсредоточила хиляди бойци към Украйна и споделя, че желае да направи съществени промени в европейската система за сигурност, освен това бързо. Москва упорства НАТО да й даде правно обвързващи гаранции, че няма да одобри някогашните руски републики Украйна и Грузия, които Русия счита за част от нейната сфера на въздействие. От 2008 година НАТО декларира, че Украйна и Грузия в последна сметка ще станат членове на Алианса, само че не бърза да им предложи бърз метод за присъединение.

Русия също по този начин желае Алиансът да понижи военната си интензивност в страните членки, които са били част от Съветския съюз и Варшавския контракт. Това включва Полша, Унгария и Чехия, както и балтийските републики.

Съюзниците от НАТО назовават сходни претенции неприемливи. Заместник -държавният секретар на Съединени американски щати Уенди Шърман сподели след края на договарянията, че те нямат късмет за триумф и че съдружниците единомислещо са ги отхвърлили.

„ Няма да сложим завършек на политиката на отворени порти на НАТО “, сподели Шърман пред кореспонденти след среща, която продължи близо четири часа.

НАТО предложения Русия да продължи договарянията и да разиска по-ограничени ограничения, които съдружниците се надяват да оказват помощ за облекчение на опасенията за сигурността. Столтенберг сподели, че ограниченията включват повишение на прозрачността на военните учения, попречване на рискови произшествия, понижаване на заканите в Космоса и киберпространството и надзор на оръжията.

Руската делегация не даде нито позитивен, нито негативен отговор, като съобщи, че тези оферти ще бъдат прегледани в Москва.

Съюзниците от НАТО приканиха Русия да изтегли войските си от Украйна (НАТО признава Крим за част от Украйна-бел.ред.) и от украинските граници.

„ Има действителен риск от нов спор в Европа “, сподели Столтенберг. Кремъл съобщи, че може да разполага войските си на своя територия, както желае.

Междувременно администрацията на Байдън в сряда поддържа законопроект за налагане на наложителни наказания против съветските управления, банки и компании, в случай че Москва ескалира военните дейности или нахлуе в Украйна.

Сенаторът демократ Робърт Менендес от Ню Джърси инициира нов законопроект, който планува наказания против военното и политическото управление на Русия. Те са ориентирани персонално против съветския президент Владимир Путин и неговия непосредствен кръг. В случай на съветска инвазия, законопроектът планува спомагателни 500 милиона $ военна помощ за Украйна. Той също по този начин слага условие към Министерството на защитата и Държавния департамент да ускорят доставката на оръжия и военно съоръжение за Украйна.

Законопроектът включва наказания против доставчиците на услуги за финансови известия в Русия, като световната банкова система SWIFT, и не разрешава транзакции с съветски държавни облигации. Законът също по този начин инструктира администрацията да преразгледа решението си през май да анулира глобите против газопровода " Северен поток-2 “

„ Ние казахме ясно и казахме непосредствено на руснаците през днешния ден, че в случай че Русия продължи с експанзията си в Украйна, тя ще би трябвало да заплати висока цена и ще се изправи пред последици, които ще бъдат доста по-сериозни от тези през 2014 година “, сподели Шърман пред кореспонденти в сряда в Брюксел.

Преди диалозите представител на Кремъл сподели, че Путин не слага никакви ултиматуми, а просто се тормози от закани за съветската сигурност.

„ Разбира се, всяко разширение на НАТО тревожи Русия “, сподели прессекретарят Дмитрий Песков пред кореспонденти в сряда. „ НАТО е инструмент за борба, който съставлява опасност за нас.

Във вторник Русия организира учения с бойна пукотевица покрай украинската граница, в които участваха танкове и персонален състав. Песков сподели, че нямат нищо общо с договарянията.

Дипломатите се притесняват, че Русия ще употребява бавния ритъм на договарянията като предлог за започване на нова инвазия в Украйна, в случай че НАТО не извърши настояванията й.

„ Нямаме какво да им предложим “, сподели европейски посланик, работещ за НАТО. " Единствената вяра е, че ще успеем да задържим руснаците на масата за договаряния. "

САЩ мощно акцентират единството със своите европейски съдружници, само че има различия. Американското управление декларира подготвеност да договаря с Русия за взаимни ограничавания на броя и мащаба на военните учения в Европа. Според дипломати никой не е предизвестил съдружниците за американските съображения за ограничение на ученията, до момента в който информацията за това не се появи в медиите. Членовете на НАТО на изток се тормозят, че президентът Байдън може да направи отстъпки пред Путин, което ще провокира апетита му и съветският водач ще желае още.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР