Вашингтон. Китай внимателно наблюдава развитието на конфликта в Украйна, който

...
Вашингтон. Китай внимателно наблюдава развитието на конфликта в Украйна, който
Коментари Харесай

Конфликтът в Украйна влияе на плановете на Китай за Тайван, каза шефът на ЦРУ

Вашингтон. Китай деликатно следи развиването на спора в Украйна, който се отразява на проектите на китайските водачи за Тайван. Това съобщи през вчерашния ден шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс, представен от Ройтерс.

В тирада на демонстрация на " Файненшъл таймс " във Вашингтон той сподели, че държавното управление в Пекин е изумено от гневната украинска опозиция против съветското настъпление и от икономическите последствия за Русия. " Смятам, че китайското управление следи доста деликатно всичко това - цената и последствията на всеки опит да употребява мощ, с цел да поеме контрола върху Тайван ", сподели Бърнс.

Същевременно той предизвести, че тези събития няма да трансформират дълготрайните цели на китайския водач Си Цзинпин за Тайван. " И за минута не си помислям, че това е ерозирало решимостта на Си след време да поеме контрола върху Тайван ", сподели Бърнс. Но по думите му развиването на събитията в Украйна " ненапълно се отразява на техните (на китайците) сметки по какъв начин и по кое време да стартират да вършат това (да поемат надзор над Тайван) ".

Китай отхвърля да осъди войната на Русия против Украйна и подлага на критика западните наказания против Москва. Няколко седмици преди съветската инвазия на 24 февруари Москва и Пекин заявиха " безгранично " стратегическо партньорство и пред последните години укрепват връзките си в енергетиката и сигурността.

Шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ допусна, че въпреки всичко Китай смутен от репутационните вреди, които му нанасят тесните връзки с Русия, имайки поради " жестокостта " на военните дейности на Путин.

Превод и редакция: Българска телеграфна агенция
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР