Вашингтон. Европа не може да стои встрани от назряващата криза

...
Вашингтон. Европа не може да стои встрани от назряващата криза
Коментари Харесай

Politico: Как Европа може да разреши руско-украинската криза

Вашингтон. Европа не може да стои настрана от назряващата рецесия сред Русия и Украйна и да разреши на американския президент Джо Байдън самичък да предотврати война, която заплашва да се развие навръх прага на Европейски Съюз, написа американският вестник Politico

Европейският съюз разполага с принадлежности, които ще оказват помощ на Киев освен да се отбрани, само че и да развие стопанската система си. Въпреки говоренето за стратегическа автономност обаче, на Европа й липсва политическа воля да приложи цялостния набор от принадлежности.

Със своето дрънчене на оръжия съветският президент Владимир Путин желае да пренапише Парижката харта от 1990 година, която подсигурява независимост, сигурност и разцвет на страните от Централна и Източна Европа. Той се стреми да направи Европейски Съюз и НАТО безсилни.

Миналата година Европа прекъсна войната сред членовете на Източното партньорство Азербайджан и Армения за Нагорни Карабах и разреши на Русия да вземе интензивно присъединяване в договарянията за помирение и по-късно да следи неговото използване. Европейски Съюз не би трябвало да се държи толкоз пасивно с Украйна, тъй като освен се намира навръх нейните граници, само че и подписа обещаващо съглашение за асоцииране с нея.

Ето по какъв начин в действителност би трябвало да реагира Европейски Съюз.

Първо, Европейски Съюз би трябвало да даде да се разбере какво ще коства на Русия военна атака против Украйна. Работейки редом с Вашингтон, европейските държавни управления биха могли да повлияят на изчисленията на Москва, в случай че, несъмнено, желаят да изяснят какви спомагателни наказания заплашват Русия при положение на експанзия, в това число такива решителни стъпки като понижаване на вноса на съветски въглеводороди.

Например, в случай че Кремъл стартира атака против Украйна, Берлин ще бъде притиснат да затвори газопровода „ Северен поток-2 “. От страна на канцлера Олаф Шолц би било рационално да изпреварим събитията и да поеме самодейността. Германия може да се сблъска с дефицит на сила, само че да даде явен сигнал, че бъдещето на плана виси на косъм, ще накара Путин да намерения два пъти.

Европейците биха могли да създадат повече за Киев във връзка с сигурността и икономическата поддръжка, като принудят и двете страни да изпълнят Минските съглашения в Източна Украйна. Европейски Съюз би трябвало да включи контракт за сигурност в Източното партньорство, най-малко за по този начин нареченото асоциирано трио: Украйна, Грузия и Молдова. Договорът би трябвало да обгръща, наред с други неща, военното образование, промяната на разузнаването и битката против кибер- и хибридните войни. За тази цел Европейски Съюз би могъл също по този начин да разшири мандата на консултативната задача по отношение на промяната на бранша на гражданската сигурност в Украйна.

Германия се притисна в ъгъла със свои лични правила, които й пречат да доставя оръжия до горещи точки, макар че това не й попречи да образова и въоръжава образуваните от иракските кюрди елементи пешмерга за битка с „ Ислямска страна “ (ИД). Франция и Италия не са си налагали сходни ограничавания и затова биха могли да оказват помощ на украинските военни, както към този момент вършат Съединени американски щати, Англия и Турция.

Предвид обстоятелството, че Съединени американски щати влагат малко и се отнасят сдържано към китайските ползи, единствено Европейски Съюз може да предложи на Черноморския район разцвет и стопански устойчиво бъдеще. Брюксел би трябвало да се концентрира върху финансирането на района и върху политическия и дипломатически разговор.

ЕС би трябвало да насочва средства от зараждащия се Global Gateway Infrastructure Fund за развиване на транспортни, енергийни и цифрови коридори. Блокът би трябвало да свърже своите съседи от Източна Европа с такива огромни планове като водородната сила, с опция за съдействие с Русия, в случай че се откаже от военни закани за Украйна. Европейски Съюз би трябвало да трансферира опита си от трансгранично съдействие и взаимоотношение сред хората в балтийските страни към укрепването на икономическите и човешките връзки в Черноморския район.

Тъй като Съединени американски щати се концентрират повече върху Китай и чакат Европейски Съюз най-сетне да извърши упоритостите си, като поеме повече отговорност, рецесията в Украйна е същински тест за блока. Европа би трябвало да показва способността си да стабилизира обстановката у своите съседи, а новото немско държавно управление би трябвало да показва желанието си най-сетне да огледа трезво на заканите за сигурността.

Това е и тест за нови форми на съдействие сред Европейски Съюз и НАТО, като и двете би трябвало да одобряват нови стратегически насоки през идващите месеци. В същото време се появи опция за Европейският съюз за преобразяване на Черноморския район в център на възобновено стратегическо взаимоотношение с Турция. Анкара построи близки връзки с Москва и Киев и взаимна самодейност ЕС-Турция ще помогне да се избегне борба, в случай че Путин го направи.

ЕС постоянно е бил разграничен във връзка с Русия. Германия, Франция и Италия се опълчват на прекомерно суровия напън върху Москва, тъй като желаят да запазят двустранните връзки и да защитят икономическите си ползи, до момента в който страните от Централна Европа пречат на всеки градивен разговор и съдействие сред Европейски Съюз и Русия, изключително в случай че са забъркани техните съседи... Но те би трябвало да не помнят за различията за известно време. Само посредством универсални старания Европейски Съюз ще може да реализира резистентен мир в Черноморския район.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР