ВАС със знаково решение - порязаха опитите на олигарха и

...
ВАС със знаково решение - порязаха опитите на олигарха и
Коментари Харесай

Кръгът на Прокопиев с манипулация: Виновен до доказване на противно

Върховен административен съд със знаково решение - порязаха опитите на олигарха и прокситата му да погазят европейското право Върховните магистрати обясниха на Министерски съвет за какво са некомпететнтни
Две знакови събития белязаха отминаващата си седмица. На пръв взор двете действително нямат директна връзка между тях, само че в действителност са част от една много сериозна, към момента не изключително забележима игра.

Първата „ вест “, разцепила медийното пространство при започване на седмицата – че Министерство на вътрешните работи желае депутатски имунитет на народния представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски, се оказа не просто юридически парадокс, а чист фалшив. Който обаче изигра своята роля – да вдигне толкоз фиктивен звук в системата, че съвсем да заглуши втората вест.

А тя е сериозна и много знакова – Върховният административен съд в две разнообразни каузи взема еднопосочни решения, с които анулира решението на Министерски съвет за използването у нас на наказания по закона „ Магнитски “.

Решението е съществено, тъй като изяснява на Министерски съвет за какво са некомпетентни да постановяват сходни актове. Напомнят им тактично, че в България има Народно заседание, което само може да написа законите в страната и по тази причина някак не е редно Министерски съвет да дописва законите у нас или да напряко да си измисля нови. И най-важното – висшите магистрати общително припомнят на държавното управление, че

България е европейска страна, част от Европейски Съюз

 и като такава е длъжна да съблюдава общото законодателство на съюза. А знаковото в това решение е, че разкрива по какъв начин прокситата на на олигарха Иво Прокопиев са съумели да си съчинят една неистина, да я пуснат в послание, да задействат държавната машина и лепнат етикета „ отговорен “ на някого. И той да виси обществено, до момента в който целта сама успее да потвърди противното. И двете събития от седмицата демонстрират тъкмо това.

Но да се върнем при започване на годината, когато в изданието на каолиновия необут Иво Прокопиев излиза следващ материал против отколешния му зложелател – опозиционния народен представител Делян Пеевски. Статията би била просто следващия фалшив против народния представител, в случай че седмици по-късно не беше станало ясно, че в действителност тя е в сърцето на съществено премисляно оперативно мероприятие, съшито по най-хубавите практики на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Може би тъкмо по тази причина то лепва идеално и на вътрешния министър Бойко Рашков, който интензивно се включва в

последния стадий от интервенцията „ Удари, Пеевски “.

Схемата е доста елементарна – в „ Капитал “ на Иво Прокопиев излиза материал, че депутатът бил продал огромна част от имуществото си и се задава странният въпрос „ какъв в произхода на средствата му? “.

Въпросът е чудноват, тъй като сходен въпрос е разумно да се появи, когато някой придобие даден актив, а не когато се лишава от него. Въпреки това обаче публикацията служи за съображение прокуратурата да се самосезира, а сигнал от дружинката за бойни поръчки на Цветан Василев БОЕЦ – за инспекция на ГДБОП по случая. И тогава идва сюблимният миг в картинката – в газовата газета „ Сега “, на близкия прокопиев приятел Сашо Дончев, се появява втора публикация, в която се подмята, че Министерство на вътрешните работи желало прокуратурата да смъкна имунитета на Пеевски.

Нямало доказателства за осъществено от него закононарушение, само че ей по този начин – да си го проверяват.

За наслаждение на олигархичната буржоа у нас.

И за край в комфортна телевизия, пред комфортен микрофон вътрешния министър Бойко Рашков, подбирайки си деликатно думите, съумява кат един Кашпировски да внуши на фена, че има нещо неправилно към Пеевски, без даже да показва какво. Но за гениите на Министерство на вътрешните работи шефа – различен път. Сега единствено ще посочим, че след цялата серия от димки, в националните медии се появиха десетки репортажи, които хем не споделиха, че някой е изискал имунитета на Пеевски, хем обаче някак по този начин звучеше. И по този начин пристигна краят на първо деяние.

В четвъртък обаче два тричленни състава на Върховен административен съд излязоха с решения по две обособени каузи, само че на една и съща тематика – до каква степен са законни дейностите на страната по използването у нас на т.нар наказания „ Магнитски “. Още предишното лято, когато бе оповестено тяхното налагане, стана ясно, че нещо не е баш по този начин. В рамките на 2-3 дни настоящия министър председател Кирил Петков и правилният му брат по каузи и настоящ (че и бивш) финансов министър Асен Василев

спретнаха една бърза клоуниада, с която овъртолиха страната.

Бяха основани допълнени описи по „ Магнитски “ - някакъв нов роден патент и даже за малко се появи концепцията да се блокират сметки и търговски покупко-продажби.

Естествено заваляха каузи против решението на Министерски съвет, което обричаше десетки хора и компании да живеят с етикета „ отговорен “ до доказване на противното.

И тъкмо това се показва и в решението на Върховен административен съд от четвъртък: „ Настоящият правосъден състав, съобразявайки доводите на страните и приложените по делото доказателства в тяхната цялост и съотносимост към предмета на разногласието, намира решението на Министерски съвет в допустимата част за незначително, като постановено при липса на подготвеност. Актът на Министерски съвет е незабележим, защото е публикуван при липса на подготвеност по смисъла на чл.146, т.1 от Административнопроцесуалния кодекс, както и не е спазено условието той да е публикуван въз основа и да не опонира на нормативен акт на Европейски Съюз, български закон, Конституцията или интернационален контракт, утвърден от страната ни. На второ място, посоченият акт е признат при явно нарушаване на правото на отбрана на лицата, доколкото при или след включването им в описите, на последните не е предоставена никаква информация “.

И в случай че това звучи зле, още по-зле звучат два други обстоятелството, произлизащи от решенията на Върховен административен съд. Първо висшите съдии припомнят на прокситата на Прокопиев, че

Няма по какъв начин да „ цакат “ жителите на страната, погазвайки закони – без значение дали български и европейски.

Просто тъй като нормативната рамка на Европейски Съюз не позволява едностранно налагане на наказания от трети страни по отношение на жители на съюза. Просто и малко, само че очевидно съществено дразнещо Прокопиев, тъй като новината за решенията на Върховен административен съд по този начин и не видя народен ефир. Не бе коментирана от задъхани репортерки. Не влезе като част от изявление на раздразнителен министър. Нищо! Нада! Защото разградският олигарх от дълго време е окупирал медийния ефир у нас. Отново посредством свои подставени лица. Не инцидентно авторитетното брюкселско издание „ Ню Юръп “ го назова „ сляпото леке на българския медиен пейзаж “.

Решенията на Върховен административен съд прочее бяха предупреден свършек на акцията „ Магнитски “, най-малко в частта й у нас – с спомагателния лист. Причината е, че още предходната година от Евросъюза на няколко пъти предизвестиха, че съществено недоволни от опитите да бъде погазено правото на Европейски Съюз.

Дори през септември 2021 година еврокомисарската по вътрешните работи Илва Йохансон особено акцентира при дебатите в Европарламента, че Европейска комисия е мощно обезпокоена от налагането от Съединени американски щати на наказания против европейски жители, изключително без предварителни съвещания. А също, че съгласно мнение на Европейска комисия от ноември 2019 година наказания, наложени от трети страни, не могат да бъдат едностранно прилагани от страни-членки на Европейски Съюз. По времена въпросните диспути още веднъж в залата на европарламента се чуха и гласове, които подсетиха, че

против Пеевски глобите се крепят на дейни мероприятия на кръга „ Капитал “

и ментора им Иво Прокопиев.Последният обаче към този момент очевидно бърза да нанесе последния удар против безконечния си зложелател Пеевски и по тази причина прегрупира бойците си – медийни и политически. Защото е задействал за финален път интервенция „ Пеевски – отговорен до доказване на противното “ и знае, че опитите му към този момент понижават фрапантно... А крах на дейното мероприятие или пукане на балона като спихналото заради каквито и да било учредения дело в Нюйоркския съд по закона РИКО към този момент ще уличават единствено него и кръга „ Капитал “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР