Върви процес на деглобализация. Той не започва сега и най-вероятно

...
Върви процес на деглобализация. Той не започва сега и най-вероятно
Коментари Харесай

Аркади Шарков: Върви процес на деглобализация, САЩ започват да се отдръпват като глобален полицай

" Върви развой на деглобализация. Той не стартира в този момент и най-вероятно ще го следим през идните 10-20 години ".

Това мнение изрече пред БНР макроикономистът Аркади Шарков от ЕКИП.

По думите му още след Студената война се е стигнало до хиперглобализация.

" Съединени американски щати стартират да се отдръпват като световен служител на реда. Сега следим точно признаци на затихваща световна мощ - това разделяне, което ще се случи след спирането на комерсиалните взаимоотношения, само че и на политическата връзка, първоначално опитите за мир (в Украйна - бел. ред.) бяха на напред във времето, сега виждаме, че тези диалози са заглъхнали и от ден на ден се отдалечават другите страни ", разяснява той.

Според него е забавен фактът, че има страни, които не са на страната на Русия, само че са срещу Съединени американски щати, те се намират в Близкия Изток и в Африка.

" Говорим за страни като ОАЕ, Саудитска Арабия, както и така наречен азиатски тигри, които не са сигурни за това на коя страна на спора (САЩ-Русия - б.р.) да застанат. Икономиката ги тормози.... Можем да кажем Китай и Русия - от едната страна, а от другата са Съединени американски щати, Англия и Европейски Съюз, " заключи Шарков.

Той акцентира, че е любопитно по какъв начин Китай ще играе тази игра - дали с безусловно отделяне, което ще му навреди, или на поетапно отделяне.

" Това, което виждаме от страна на Запада, е регионализацията. Той първи стартира да регионализира огромна част от производствата - още по време на Covid-19. Опитите за децентрализация на енергоизточниците са признак за това.... Съединени американски щати, като огромна страна, която създава огромна част от личната си продукция и я използва, все още не са по този начин наранени, както е Европейски Съюз. Те още веднъж ще пробват отдалечено да ръководят процеса, " счита макроикономистът.

Аркади Шарков изложи теза, съгласно която федералистите в Европейски Съюз желаят да наложат модела на преобразяване на този съюз във федерален конструкт.

" И центърът да взема решение, а периферията да се преценява. Това предпочитание ще бъде посрещнато от страните в покрайнините на Европейски Съюз с голямо съмнение и отвращение. То е освен във връзка с вземането на решение, а и във връзка с независимостта на установяване на нашите налози и на валутата, с която ще се разплащаме. След това бюрократите в Европейска комисия и ЕЦБ се чудят за какво в страните има антисистемни придвижвания, " разяснява той.

Според макроикономиста единственият вид за влизането на България в еврозоната на 1 януари 2024 година ще е политическо решение:

" Както постоянно се качваме на потъващ транспортен съд ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР