Варненският окръжен съд призна за виновен 50-годишния Тодор Ст., за

...
Варненският окръжен съд призна за виновен 50-годишния Тодор Ст., за
Коментари Харесай

9 години затвор за Тодор, причинил на пияна глава смъртта на друг водач в катастрофа край Варна

Варненският областен съд призна за отговорен 50-годишния Тодор Ст., за това, че на 02.04.2021 година на път И-29 преди разклона за с. Любен Каравелово, обл. Варна, при ръководство на лек автомобил " Форд Фокус " нарушил разпоредбите за придвижване и по несъобразителност предизвикал гибелта на мъж. Престъплението е било е осъществено в пияно положение - с централизация на алкохол в кръвта 0,89 на хиляда, оповестяват от пресцентъра на съда във Варна.

На посочената дата, откакто използвал алкохол, Тодор Ст. се качил в персоналния си автомобил и потеглил. Той карал нападателно и с висока скорост из улиците на с. Стожер. Около 13,30 часа бил подаден сигнал до ОД на Министерство на вътрешните работи – Добрич за агресивното шофиране. Изпратен бил автопатрул, като при направеният обход, забелязали управлявания от подсъдимия автомобил да се движи и като подали звуков и светлинен сигнал за на спре, тръгнали след нарушителя. 50-годишният мъж не се подчинил, а нараснал скоростта на автомобила и тръгнал по основната улица на селото и траял да кара с доста висока скорост по основния път в посока Варна. През цялото време Тодор Ст. не понижил скоростта, криволичел по пътя и не разрешавал на други коли да го изпреварват, като предприемал рискови маневри. След като подминал разклона за с. Любен Каравелово, без причина подсъдимият внезапно навлязъл в лентата за придвижване в противоположна посока и се блъснал в движещият се в платното " Форд Фиеста “. Пристигналият на случая медицински екип единствено установил гибелта на потърпевшия лидер.

Делото беше прегледано в изискванията на кратко правосъдно разследване. При тази процедура, съгласно Наказателно-процесуален кодекс, при постановяване на неоправдателна присъда, съдът е длъжен от закона да понижи наказването " отнемане от независимост “ с 1/3.

Тодор Ст. е с чисто правосъдно минало и приблизително обучение.

За осъщественото закононарушение Окръжен съд – Варна му наложи наказване 14 години " отнемане от независимост “, което понижи с една трета и дефинира период на изтърпяване от 9 години, при първичен общ режим. Тодор Ст. е лишен от право да ръководи моторно-превозно средство за период от 14 години. Той следва да заплати и направените по делото разходи в интерес на Държавата, от които 4029,95 лв. по сметка на ОД на Министерство на вътрешните работи – Варна и 838,50 лв. в интерес на бюджета на правосъдната власт, по сметка на Варненски областен съд.

Присъдата предстои на въззивна инспекция пред Апелативен съд - Варна в 15-дневен период.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР