Варненският медицински университет предлага обучение в над 20 различни специалности.

...
Варненският медицински университет предлага обучение в над 20 различни специалности.
Коментари Харесай

Две нови специалности открива МУ-Варна тази година

Варненският медицински университет предлага образование в над 20 разнообразни специалности. Интересът към всички тях е стабилно висок, а конкуренцията продължава да държи челни позиции, като за едно място се борят 5-6 претенденти. Традиционно най-желаните специалности са „ Медицина “, „ Дентална медицина “ и „ Фармация “. На огромен интерес от страна на кандидат-студентите се радва и неповторимата за България компетентност „ Военен доктор “, която се осъществя взаимно с ВВМУ „ Н.Й.Вапцаров “–Варна и Военномедицинска академия.

От образователната 2020/2021 година искащите ще могат да аплайват за образование в две нови специалности – „ Кинезитерапия “ и „ Информационни технологии в опазването на здравето и здравните грижи “.

Обучението по специалността „ Кинезитерапия “ е за придобиване на образователно-квалификационна степен „ бакалавър “. То се организира в постоянна форма, продължителността му е четири години и приключва с държавен изпит. За нея могат да аплайват всички, приключили приблизително обучение и явили се на приемен изпит по биология в тестова форма. С полагането на този изпит претендентите могат да избират да вземат участие в класиране и за други специалности.

Втората нова компетентност е „ Информационни технологии в опазването на здравето и здравните грижи “, завършваща с придобиване на образователно-квалификационна степен „ магистър “. Тя е проектирана да отговори на характерните потребности на здравния бранш в България от висококвалифицирани експерти с интердисциплинарна подготовка, нужна за развиването, приложението и поддържането на характерни за опазването на здравето и здравните грижи софтуерни артикули и осведомителни масиви, както и способи за моделиране и обработка на медицински изображения и симулации за задачите на практическата и научноизследователската работа. Обучението е в задочна форма с дълготрайност две години и приключва с полагане на държавен изпит или отбрана на дипломна работа. Това е една от няколкото предлагани специалности в МУ-Варна, които могат да бъдат продължаващо образование за лица, които не са приключили медицински специалности. Чрез нея за първи път се дава опция на възпитаниците на медицинските колежи, приключили специалността „ Рентгенов лаборант “, да получат спомагателна подготовка.

Всички, които се интересуват от специалностите в МУ-Варна, могат да посетят на 20 и 21 март 2020 година обичайните Дни на отворени порти. Кандидатите, които желаят авансово да се ориентират за опциите за висше обучение и професионална реализация, ще имат опция да посетят четирите факултета към университета – „ Медицина “, „ Дентална медицина “, „ Фармация “ и „ Обществено опазване на здравето “, както и Медицинския лицей и да прегледат образователните бази.

Модерната материално-техническа база на университета, актуалните високотехнологични способи на преподаване, опцията за образование на британски език, дипломите, приети във всички страни от Европейски Съюз, са измежду привлекателните страни на университета. С всяка година кандидатстудентските акции за задгранични студенти протичат в изискванията на все по-нарастваща конкуренция. Към момента в МУ-Варна се образоват над 6000 студенти, специализанти и докторанти от България и от 49 страни по света. Традиционно огромен е ползата на претенденти от Германия, Англия, Испания, Италия, Ирландия, скандинавските страни и други, като броят на задграничните студенти наброява над 1700. Студентите имат опция да проведат част от образованието си в някой от партньорските университети, с които МУ-Варна има подписани контракти – повече от 90 институции от 5 континента. Над 50 000 ученици на университета живеят и работят в над 40 страни по света.

Веднъж прекрачили прага на мултинационалния университет, студентите попадат в среда с доста благоприятни условия да учат определената компетентност и да се развиват. С близо 60-годишни обичаи в образованието, МУ-Варна е един от най-бързоразвиващите се съвременни и високотехнологични университети в страната, предлагащ отлични благоприятни условия за образование и изследователска активност на високо европейско равнище. Средата е подкрепяща, групите са дребни, а преподавателите са самостоятелно ангажирани с всеки един студент.

Университетът предлага цяла палитра от забавни извънучебни действия, в които студентите могат да вземат участие: университетска телевизия, здравно-информационни и благотворителни акции, студентски научни конференции, незабравими студентски празници, интернационалните кулинарни вечери, вечери на гениите, студентски празненства с гост-изпълнители и артисти, спортни шампионати, фестивали, състезания и доста други.

Ръководството на университета подчертава също върху спорта и физическата интензивност, като значима част от развиването и подготовката на студентите. Освен с наличната съвременна спортна база, МУ-Варна разполага с професионални треньори по футбол, баскетбол, волейбол и тенис, както и с опция за образование по ветроходство.

Клиничното образование се организира в съвременна и високотехнологична клинична база в университетската болница „ Св. Марина “ и в други лечебни заведения, както във Варна и София, по този начин и в други градове в страната. С всяка минала година Медицински университет – Варна прави все по-мащабни вложения в своите просветителни структури, които са високо оценени както от студентите и преподавателите, по този начин и от обществеността. Под вещото управление на своите висококвалифицирани преподаватели, огромна част от които с интернационален престиж и самопризнание, студените могат да изберат да тръгнат по пътя на науката, за което ще срещнат цялостната им поддръжка.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР