Варненският апелативен съд допусна екстрадицията на турски гражданин, който ще

...
Варненският апелативен съд допусна екстрадицията на турски гражданин, който ще
Коментари Харесай

Варненският апелативен съд одобри екстрадицията на турски наркотрафикант

Варненският апелативен съд позволи екстрадицията на турски жител, който ще бъде предаден на правосъдните управляващи в Република Турция за осъществяване на наказателно произвеждане поради осъществено от него закононарушение – трафик и доставка на опиати и стимулиращи субстанции. Това оповестиха от пресцентъра на съда.

Деянията са осъществени на 5 дати през тази и предходната година. Времето на осъществяване на закононарушенията наложи въззивната инстанция да промени решението на Шуменския областен съд, защото той е позволил предаването на желаното лице, като се е произнесъл единствено за едно от обособените действия.

Южната ни съседка е поискала изгонването на Гьокалп В. с оглед водено против него наказателно произвеждане на Наказателния съд за тежки закононарушения в гр. Маниса. Той е упрекнат в трафик или доставка на опиати и стимуланти. Издадена е била заповед за ареста му. 

38-годишният мъж съобщи и пред тази инстанция несъгласието си да бъде предаден на способените органи в родината си. Обясни, че се притеснява от отмъщение, защото е оказал помощ за залавянето на хора, участващи в  разпространение на опиати. Адвокатът му смята, че българската страна не е била сезирана по надлежния ред.  
Апелативният прокурор уточни, че турската страна е дала задоволително гаранции, че мъжът, чието предаване се желае, няма да бъде подлаган на гонене, принуждение, мъчение или на грубо, нечовешко или унизително отношение. 

Съставът на Апелативния съд одобри, че проверяваният правосъден акт не страда от приписваните му от отбраната пороци. Начинът на предаване на молбата за екстрадиция – по дипломатически път - подхожда на разпоредбите, разказани в Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест. Правилно Окръжният съд е приел, че е спазено условието закононарушението да се преследва и от българското законодателство, и да се санкционира с отнемане от независимост за повече от 1 година. Не се откриват предпоставки за отвод за предаване на турския жител. Предоставени са и нужните гаранции, че закононарушенията не са политически или военни, и че желаното лице разполага с всички права според интернационалните конвенции, по които Република Турция е страна.

При осъществената служебна инспекция на решението на първостепенния съд, въззивната инстанция установи неточност само в датирането на действието, за което е позволено предаването на непознатата страна. Тази недостатъчност може да се в профил със правосъдния акт на горната инстанция.

По тези съображения Апелативен съд – Варна промени решението на Шуменския областен съд, като позволи екстрадицията на Гьокалп В. в Турция за водене на наказателно произвеждане по отношение на него. Съдебният акт не предстои на обжалване. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР