Варненка установи, че лекарство за онкоболни липсва в аптечната мрежа.Жизненоважно

...
Варненка установи, че лекарство за онкоболни липсва в аптечната мрежа.Жизненоважно
Коментари Харесай

Варненка: Лекарство за онкоболни липсва в аптечната мрежа

Варненка откри, че лекарство за онкоболни липсва в аптечната мрежа.

Жизненоважно лекарство за хормонално лекуване на дами с рак на гърдата липсва в аптечната мрежа у нас. Лекарството съдържащо дейното вещество летрозол (letrozole). Използва се като хормонално лекуване при постменопаузални дами с рак на гърдата.

Медикамента забавя или стопира развиването на онкологичното заболяване. За казуса алармира жена от Варна, която от два месеца не може да откри жизненоважното за нея лекарството. Активното вещество в лекарството блокира действието на ензим, наименуван ароматаза, който дава отговор за производството на хормона естроген.

Жената споделя, че години наред и намирала медикамента, само че става все по – мъчно да се купи. “Ето че мина октомври месец минава и ноември, а аз към момента не мога да се снабдя с лекарството, а за нас това е жизненоважно. ”, споделя пострадалата.

Тя демонстрира последната си опаковка, на която написа, че срокът на валидност на лекарството е до 2026 година “Това значи, че може да се заявят по – огромни колета и дамите страдащи от това тежко заболяване да не оставаме на произвола на ориста ”, споделя тя пред Бнт.

“Всеки ден ревизирам в аптеката за наличност, само че към момента няма. ”

Заради неналичието на лекарството, дамата е разредила използването му.

“Чувствам се по напрегната, обезпокоена, тъй като знам през какво прекосих и не бих желала още веднъж да минавам през това ”, споделя още пострадалата. “Ще бъда доста признателна на институциите, от които зависи това да вземат ограничения. ”

Липсата на този препарат визира доста онкоболни дами. От компанията са декларирали, че лекарството към този момент и импортирано у нас и през околните дни ще бъде публикувано по аптеките.

При някои типове рак на гърдата (положителни за съществуване на хормонални рецептори или хормонозависими) е известно, че естрогенът подтиква растежа на раковите кафези. 
Като
блокира активността на ароматазата и по този метод намалява количеството създаден естроген, лекарството забавя или стопира растежа и разпространяването на рака.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР