Varna24.bg Процентът на положителните проби в изнесените пунктове е около 0,2%,

...
Varna24.bg
Процентът на положителните проби в изнесените пунктове е около 0,2%,
Коментари Харесай

Марин Сотиров: Решения на час по лъжичка съсипаха бизнеса! Реално сме в локдаун, но без помощ от държавата!

 Varna24.bg Процентът на позитивните проби в изнесените пунктове е към 0,2%, което за следващ път потвърждава, че не заведенията са разпространителите на болестта.

Това съобщи за Varna24.bg Марин Сотиров, зам.-председател на Сдружението на заведенията в България. Той разяснява, че без значение новите промени, съгласно които хората с антитела ще получават краткотраен зелен документ, нещата не се трансформират изключително доста и ще отнеме съществено време, до момента в който над милион и половина българи, които считат, че са прекарали COVID-19 и имат антитела, да съумеят да минат през лабораториите, с цел да получат своите проби и документ.  

" Друг е въпросът, че самите лаборатории не мога да се провеждат, защото заповедта още веднъж е от през днешния ден за на следващия ден.

Оказва се също по този начин, че лабораториите нямат нужната подготвеност с нужния програмен продукт, с цел да могат хората да си получават документите.

Вторият проблем е, че няма проби. В цяла Варна към вчерашния ден имаше 20 000 теста за антитела. А във Варна би трябвало да се тестват близо 200-250 000 души. С две думи – ние още веднъж би трябвало да чакаме лабораториите да заредят с проби за антитела и софтуерът да бъде изработен, с цел да започва отначало цялата тази процедура. И в случай че погледнем в народен проект, повече от милион и половина българи би трябвало да си създадат проби за антитела, което значи, че този развой ще продължи най-малко месец “, безапелационен бе Сотиров. 

Той добави, че от петте точки с претенции, които Сдружението на ресторантьорите са показали в понеделник, е изпълнена единствено една. 

" Нещата се вземат решение постепенно, само че за жалост бизнесът не може да чака и служебното държавно управление не го осъзнава. Трябват бързи ограничения, а над всичко стои популизмът, тъй като както добре знаем единствено след 2 дни има избори “, разяснява още Марин Сотиров.  

Той напомни, че от Сдружението на ресторантьорите упорстват да бъде въведен зелен документ за държавни и общински чиновници и за всички търговски обекти. 

" За следващ път, от началото на рецесията - около пандемията, отговорността още веднъж се носи единствено от заведенията. Те поемат тежестта, банкрути и затварянето на обектите е напълно на наш тил “, разяснява браншовикът. 

Сотиров добави, че не разполага с точна статистика, какъв е броят на хората останали без работа, поради новите условия, само че уточни, че съгласно данни от Бюрата по труда в страната, сега се следи сериозен растеж на хората, които са се записали като безработни. 

Марин Сотиров акцентира, че това не е изненада за никой, само че с изключение на увеличаващото се равнище на безработицата, няма и никакви работещи стопански механизми, които да поддържат бизнеса в тази сложна обстановка. 

" Реално видяно, ние продължаваме да работим в условия на локдаун, тъй като съгласно Заповедта се не разрешава достъпът в обекти вид заведения, а единствения късмет да работим е със зелен документ. И по този начин излиза, че ние сме в локдаун, само че за него не са планувани обществени и стопански ограничения.

В момента заведенията, които имат над 80-85% спад в оборотите – затварят или чиновниците им излизат в неплатена отпуска. Те обаче не са по никакъв метод обезщетени. Например програмата " Запази ме + “ не работи. Другата мярка " 75/0 “, която започва предходната година и тогава работеше – в този момент е неприложима.

В него интервал бяхме под цялостен локдаун, само че чиновниците си взимаха 75% от заплатите, бизнесът пък получаваше 20% от оборотите си. В момента обаче такива стратегии няма! Има оповестени някакви ограничения, само че те на процедура са неработещи, тъй като няма механизми, с които да бъдат приложени на процедура.

Дори и в бизнеси, като да вземем за пример детските центрове, които са на 100% затворени, тъй като нямат опцията да работят със зелен документ – сега чиновниците им стоят без работа, а единственият им доход е от притежателите, които безусловно безплатно обезщетяват служащите си в това мъчно време. 

Както виждате ситуацията в сектора е извънредно тежко. Повтарям се, само че отново ще го кажа - в подобен тежък миг не би трябвало да се взимат някакви решения от вида " на час по лъжичка “, а са нужни съществени ограничения. Сега обаче ние следим безусловно безучастие от страна на страната, която даже не съумя да обезпечи безвъзмездни антигенни проби “, акцентира Марин Сотиров.

Той добави, че се следи засилен интерес към изнесените пунктове за тестване, изключително на пункта подложен в региона на Морска гара.

" Обектът се посещава освен от хора, които желаят да посетят заведенията, само че той се употребява и от личния състав на заведенията. Тук желая да отбележа, че през днешния ден на Севастопол проработи нов пункт за бързи антигенни проби. Както виждате, самите ние вършим всичко допустимо да облекчим хората, които имат предпочитание да посетят заведенията и освен.

Другото доста значимо нещо е, че без тези изнесени пунктове, единствената опция на хората е да посещават лаборатории, в които се сблъскват с други хора и има риск от заразяване. Докато откритите пунктове се посещават главно от варненци, които се усещат здрави и се тестват, с цел да посетят някое заведение. Интересно е да се означи, че процентът на позитивните проби в изнесените пунктове е към 0,2%. Това за следващ път потвърждава и нашето изрично мнение, че не заведенията са разпространителите на болестта “, безапелационен бе Марин Сотиров.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР