Варна. XXI Великденски музикален фестивал започва от 10-ти април във

...
Варна. XXI Великденски музикален фестивал започва от 10-ти април във
Коментари Харесай

XXI Великденски музикален фестивал започва от 10-ти април във Варна

Варна. XXI Великденски музикален фестивал стартира от 10-ти април във Варна, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна След анулация на строгите противоепидемични ограничения Държавна опера Варна възобновява постоянната си стратегия на 10 април с шедьовъра „ Тоска “, който слага и началото на XXI Великденски музикален фестивал. За да показа една от най-хубавите режисьорски трактовки на Кузман Попов, е поканен Маестро Лучано Ди Мартино. Артистичният шеф и заместител шеф на Държавна опера Пловдив, дирижирал на най-престижните подиуми в Германия, Италия, Русия и други страни, от дълго време не е гостувал във Варна, тъй че ценителите чакат с неспокойствие срещата с неговото диригентско майсторство.

На идващия фестивален ден, 14 април, е плануван балетът „ Лебедово езеро “ от Чайковски с истинска хореографска редакция на Сергей Бобров.

На 16 април ще проследим трагичния поврат на събитията в мюзикъла „ Парижката Света Богородица “, показан като автентичен концерт с костюми по музика на Рикардо Кочанте, с оркестровка на Данко Йорданов.

17 април е специфична дата в XXI Великденски музикален фестивал. Тогава варненските симфоници ще отбележат своя 75-годишен празник със Симфоничен концерт, под палката на именития български диригент Павел Балев, основен диригент на Филхармония в Баден-Баден и основен живописен началник на Международната лятна академия „ Карл Флеш “. В празничния концерт ще прозвучат премиерно за Варна две сюити от балета " Сътворението на света " от актуалния съветски композитор Андрей Петров.

В програмата са включени още Увертюра " Прометей " от Лудвиг Ван Бетовен и Концерт за пиано и оркестър в сол мажор от Морис Равел със солист младия виртуоз на пианото Ивайло Василев. Макар и единствено на 13 години, той към този момент има забележителна сбирка от над 20 награди от интернационалните състезания в България, Русия, Гърция, Испания, Италия, Германия, Франция, Англия и други страни, като множеството от тях са гран-при или първи награди.
Варненската филхармония ще гостува със същия концерт в границите на Софийски музикални седмици в зала „ България “ на 28 юни 2021 година

Във фестивалният април 2021 следва и 74-та годишнина на Държавна опера Варна. Официално записана на 6 април 1947 година като Народна опера Варна, тя стартира своето летоброене от 7 септември 1947 година, когато варненци възторжено приветстват първата варненска оперна режисура – „ Продадена булка “ от Б. Сметана.

74 години по-късно, на 23 и 24 април 2021 година, варненските фенове на най-красивото музикално изкуство още веднъж са поканени в операта, с цел да съпреживеят предпремиерата на операта „ Вълшебната флейта “ от В. А. Моцарт, която не е поставяна тук от 32 години.

Музикалното предложение за 25 април е Камерен концерт с многобещаващото заглавие „ Испанска приказност на възприятията в музика и танц “.

XXI Великденски музикален фестивал – Варна 2021 приключва в Световния ден на балета 29 април с празнична Балетна церемония.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР