Варна. Студенти от Медицински университет-Варна бяха отличени на 19-ото издание

...
Варна. Студенти от Медицински университет-Варна бяха отличени на 19-ото издание
Коментари Харесай

Студенти от Медицински университет-Варна бяха отличени на една от най-големите научни конференции в Европа

Варна. Студенти от Медицински университет-Варна бяха отличени на 19-ото издание на Международния конгрес по медицински науки (International Congress of Medical Sciences – ICMS 2021), оповестиха от пресцентъра на университета . Тази година той се организира онлайн под мотото „ Because Science Matter ". Участие взеха близо 450 студента и млади лекари от 50 страни. Организатор е Асоциацията на студентите медици в България – София (АСМБ – София).

ICMS дава опция на младите медици да показват свои научни разработки под формата на устни и постерни презентации. Студентите и младите лекари се включиха с научни разработки в 4 категории – Предклиника, Вътрешни заболявания, Хирургия и Обществено здраве. 30% от тях са на български млади учени, работили по разнородни тематики. Сред шестимата отличени студенти са и петокурсникът Атанас Янев и третокурсничката Вероника Вичева от МУ-Варна.

Темата на създаването на Вероника, която е отличена на трето място в категория „ Обществено здраве/устна презентация ", е „ Разпространение на повтаряща се изолирана парализа на съня RISP в извадка от българската популация – какво знаем досега? ".

Вероника, дружно със своите сътрудници от компетентност „ Медицина " – Александра Неделчева, Калоян Иванов, Росица Денева и менторът Явор Чанков, вземат решение да създадат автентично изследване на тематика сънна парализа и да изследват част от българската популация, с цел да схванат каква е честотата на поява на казуса, дали хората са се сблъсквали с този феномен и дали е от голяма важност техният пол.

„ Проведохме изследването онлайн, защото нямаше по какъв начин да се случи онлайн и това, което установихме беше, че над 50% от участниците в изследването бяха изпитвали сънна парализа, а 70% от тях споделиха, че им се е случвало повече от един път. Решихме, че това е проблем, който много се подценява, тъй като е относително нов и немного хора са осведомени, въпреки те самите да са се сблъсквали с него " – споделя Вероника Вичева.

Трето място в категория „ Вътрешни болести/постерни сесии " печели петокурсникът Атанас Янев с разработка на тематиката „ Повратната точка за пациентите със сърдечна непълнота в ерата на модерните устройства ". Той създава плана в съавторство с сътрудниците си Калина Чиликова (4 курс) и Жеко Колев (5 курс) под менторството на доктор Лиляна Мирчева от Втора клиника по кардиология.

„ Изследвахме пациент на 50 години, при който са приложени всички новости в лекуването в кардиологията. Идеята бе да се потвърди, че софтуерното развиване в тази компетентност може да усъвършенства доста качеството и продължителността на живота на пациента " – описа Атанас.

Участниците имаха опцията да чуят лекциите на шестима международно приети лектори. Сред тях бе проф. Харви Алтър – нобелов лауреат, притежател на премията през 2020 година за приноса му за откриването на хепатит C и обезпечаването на научна основа за основаването на скринингова стратегия. Гост-лектори на събитието бяха и проф. Рос Фишър, детски онкологичен хирург (болница Шефилд, Великобритания); проф. Абрахам Вергезе, интернист (американски доктор, публицист и учител в Стандфордския университет); проф. Владимир Кефалов, притежател на премията „ Бреслер " за повсеместен принос в офталмологията (преподавател във Вашингтонския университет); доктор Джакомо Грассели, анестезиолог-реаниматор (преподавател в Медицински университет – Милано); доктор Албена Атанасова, детски анестезиолог (УМБАЛСМ „ Пирогов " ).

За трета година в границите на конференцията се организира „ Ace the Case " – съревнование с разрешаване на клинични случаи с виртуални пациенти. За първа година се организираха „ Key Meetings " – срещи с гостуващите ни лектори, където участниците имаха опция да им задават въпроси от всякакво естество. 38 уъркшопа надградиха практическите познания в разнообразни области: Първа помощ при фрактури, инфаркт и инсулт; Статус епилептикус и по какъв начин да го разпознаем; Изкуството в анатомията; Диагнозата в детската пулмология; Спешни положения в УНГ; Чернодробна хирургия; Виртуален тур в интензивно неонатологично поделение, Важността на математиката в медицината и други.

ICMS е една от най-големите и уважавани студентски конференции в Европа. В нея вземат участие студенти, специализанти и докторанти по медицина, фармация, здравен мениджмънт и други медико-биологични специалности, както и млади лекари.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР