Варна. Нов музей на спорта отвори врати край Варна, предаде

...
Варна. Нов музей на спорта отвори врати край Варна, предаде
Коментари Харесай

Музей на спорта беше открит край Варна

Варна. Нов музей на спорта отвори порти край Варна, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна . Музеят се намира в СОК „ Камчия “, където през днешния ден бе даден и старт на летния туристически сезон. В спортния комплекс на курорта бе открит Музей на спорта – първия отвън столицата. В него са събрани експонати, дарени от звезди на родния спорт, олимпийски, международни и европейски първенци.
Експозицията, наречена „ Магията на българския спорт “, е ситуирана в особено обособена зала на комплекса. В нея гостите на „ Камчия “ могат да видят спортния екип и маратонките с подписа на най-успешния български тенисист Григор Димитров. Редом с тях са ръкавиците, с които олимпийският и повторен европейски първенец в бокса Петър Лесов е триумфирал на кръга през 1980 година в Москва.

В музея са изложени още титли и персонални движимости на златното момиче в художествената гимнастика Ренета Камберова, международния първенец по бокс Детелин Далаклиев, европейския, олимпийския и международен първенец Армен Назарян, олимпийската ни медалистка по битка Елица Янкова, плувеца Антъни Иванов, футболистите от „ Златния тим от Съединени американски щати `94 “ Красимир Балъков, Емил Кременлиев, Пламен Николов, Цанко Цветанов и Йордан Лечков, футболните клубове „ Лудогорец “, ЦСКА, Черно море “, „ Спартак - Варна “ и още доста други. Много спортисти от района и страната.

„ Съхраняването на знанията и триумфите на първенците има значимо историческо значение за българския спорт. Радвам се, че и в деня на откриването на музея доста наши изявени спортисти подариха за фонда му свои скъпи титли, оценки и книги за спортните триумфи на България. Занапред, редом с експозицията, ще бъде основан и указател от документи, материали, експонати и снимки, свързани с българския и интернационалния спорт.

Спортният комплекс осъществя и ефикасни и новаторски стратегии за подготовка на фрагменти в разнообразни спортни дисциплини, като за задачата дружно с Денислава Ангелова от асоциация „ Докосни дъгата “ са създадени стратегии за Ментори и Посланици на Камчия с известни потвърдили се персони от разнообразни сфери, от които младите очаквания да черпят опит и ентусиазъм “, разяснява шефът на СОК „ Камчия “ Николай Недялков.

Десислава ВАСИЛЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР