Варна. Любимците на изкушената от съвременните интерпретации на класиката европейска

...
Варна. Любимците на изкушената от съвременните интерпретации на класиката европейска
Коментари Харесай

Саксофонен квартет „Сигнум” ще изнесе концерт във Варна на 22 септември

Варна. Любимците на изкушената от актуалните тълкования на класиката европейска аудитория - саксофонен квартет „ Сигнум ”, идват във Варна на 22 септември за концерта си в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център. С тяхната премиерна стратегия “Goldberg nights ” ще бъде открит 18-ият Европейски музикален фестивал Варна 2021, оповестиха уредниците на фестивала .

Вдъхновен от „ Голдберг вариации ” на Йохан Себастиан Бах, техният прочит на известната пиеса ще миксира в един въздействащ театър мистични и носталгични тълкувания на тематиката за нощта. Ще ни срещне с нейната интерпретация в музиката на композитори от разнообразни столетия като Шуберт, Шопен, Гершуин, Райх и на едно ново за нашата аудитория име - Кай Шумахер. Шумахер е екстраординерен пианист и приет композитор експериментатор, който се включва в плана на саксофонистите със своя творба и с персоналното си театрално присъединяване. А зад името “Сигнум ” стоят харизматичните инструменталисти Блаж Кемперле, Айрапет Аракелян, Алан Лужар и Гуерино Белароза.

Варна е един от трите български града, дружно с Русе и Велико Търново, в които музикалните провокатори от Германия ще показват за пръв път своя план “Goldberg nights ”. Най-новото произведение в програмата на концерта е творбата на американския композитор Джийн Прицкер " Goldberg Blues Variations ", която е основана особено за квартрет “Сигнум ” и новия им план. Концертите в България ще бъдат нейна международна премиера.

Дни преди концерта във Варна музикантите от “Сигнум ” споделиха какво стои зад техния артистичен знак в музиката и какви са упованията им за новото им европейско турне: “Свиренето на саксофон в света на класическата музика е неповторимо и особено в това време. Ние представяме музика от композитори, които ни допират и в които имаме вяра. Палитрата на композиторите е доста необятна, само че въпреки това ние постоянно търсим нова музика, нови пиеси, които са подобаващи за нови аранжименти и за нови провокации.

Вярваме, че публиката на всички места е способна да разпознае неповторимото и да покаже уважението към артистите, които са неповторими, споделящи мощна обич и религия в музиката, и в търсене на истината за музиката, която е скрита зад бележките. Музиката онлайн е нужна повече от всеки път - тогава, когато публиката може да ни види, съвсем да ни допре и да чуе дишането ни. Записът не може да размени живото деяние и ние имаме вяра, че публиката, до момента в който се любува на концерта, постоянно ще разпознае артистите, за които предаността към музиката е по-важна от тяхното лично его. Като квартет от саксофони, истинската литература за нас е доста лимитирана, само че въпреки това свирим на принадлежности, които са близки до хармонирането на китара или пиано, едни от най-популярните принадлежности във всички музикални жанрове.

Това ни дава невероятни благоприятни условия да откриваме музика от разнообразни жанрове, може да е неокласическа, от време на време джаз, който е в палитрата на класическите музикални партитури. Това дава нов цвят на саксофонния квартет, нещо, което в никакъв случай до момента не е чувано. А музиката на нашето време - Филип Глас, Ритъмът на Америка, Пиацола ни вълнува и ние имаме вяра, че тази чудесна музика ще остане вечно. Тя е цялостна с характер, със модерни звуци, с обич, само че въпреки това също е изпълнена с горест, драма и обезсърчение. Саксофонът е хамелеон и излъчва доста музикални цветове. ”
Европейският музикален фестивал Варна се провежда от “Елит проджектс мениджмънт ” и се осъществя с финансовата поддръжка на фонд “Култура ” на Община Варна.

Проект “Goldberg nights ” се реализира със специфичната поддръжка на Националния фонд “Култура ” и е колаборация сред Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Мартенски музикални дни ”. С него “Сигнум ” ще гостува и в Русе на 21 септември, и във Велико Търново концертът на 23 септември като част от културния календар на Община Велико Търново.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР