Варна е вторият извънстоличен град, в който посланикът на Великобритания

...
Варна е вторият извънстоличен град, в който посланикът на Великобритания
Коментари Харесай

Варна и Ливърпул си партнират за насърчаване на иновативни индустрии

Варна е вторият извънстоличен град, в който посланикът на Англия у нас Н. Пр. доктор Роб Диксън прави публично посещаване, след връчване на акредитивните си писма, оповестиха от общината.

По време на диалозите кметът Иван Портних е срещнал своя посетител с плановете за развиването на Варна – с капацитета на просветителната система, като част от визията „ Варна - Град на Знанието “, с концепциите за пренасяне на пристанищната инфраструктура и социализирането на освободената територия, с построяването на нова индустриална зона. Подчертана е и положителната логистика на морската столица, защото Летище Варна поддържа 31 целогодишни дестинации. Варна поддържа доста положителни контакти с Ливърпул, а делегация от морската столица е била осведомена на място с модела на Квартала на Знанието (The Knowledge Quarter) - за поощряване на новаторски промишлености посредством развиване на образованието и науката. Специално внимание е било отделено и на консолидираното на локалното пристанище в градската среда.

Посланик Роб Диксън е изразил удовлетворение от положителните взаимоотношения сред България и Англия и е споделил, че част от работата му се показва точно в основаването на партньорства. В диалозите са коментирани и въпроси, свързани с екологията и чистотата на въздуха. Посланикът е срещнал кмета с приоритите на Англия във връзка 26-та конференция на Обединените народи за климатичните промени, която ще се организира в Глазгоу през 2021 година. Кметът Иван Портних е отбелязал ограниченията в тази посока - общината има инфраструктурни решения за понижаване на нездравословните излъчвания от коли, сменен е състава на рейсовете от градския превоз, обезпечени са условия за стимулиране на електрическите автомобили в синята зона, работи се и по план за обезпечаване на различен превоз, на финала е и план за нова пречиствателна станция за отпадни води в курорта "Златни пясъци ".

Посланикът е показа, че схваща за какво толкоз доста британци са избрали Варна и региона за собствен дом и е благодарил на кмета и общината за съдействието при промяната на документи от английски жители. Отбелязан е бил и обстоятелството, че стотици английски студенти учат във Варна.

През първото полугодие на тази година, което съответства с епидемията от ковид, има спад и в износа, и във вноса сред двете страни. Стокообменът е на стойност 933.2 млн. лв.. Въпреки това може да се каже, че бизнес връзките не са прекъсвани. През юли и август надлежно по 1686 и 1050 британци са били България със служебна цел.

Британските туристи демонстрират интерес към българските балнеоложки центрове, морски и планински почивки, ски-туризъм, обиколни и комбинирани опознавателни турове.

През август 16 147 британци са били в България при 13 821 през юли. А три пъти повече са посетилите страната ни за екскурзия и отмора - 2599.

През ноември България обичайно взе участие в най-голямото международно туристическо ревю във Англия - World Travel Market, което е добра стъпка преди зимния сезон.

Ливърпул

(Liverpool) е град в Северозападна Англия, ситуиран от северната страна на естуара на река Мъри, която е плавателна. След десетилетия на икономическа рецесия, едвам през 90-те години на предишния век в Ливърпул стартира раздвижване заради сполучливата подмяна на обичайните промишлености с действия в региона на осведомителните технологии, биотехнологиите и финансовите услуги.

Градът е административен център на графство Мърсисайд. Населението му е към 800 000 души.
В града се развива сполучлива корабостроителна активност, а на пристанището всекидневно акустират голям брой търговски кораби.

Централната гара на Ливърпул "Лайм Стрийт " по време на построяването се (1867 г.) е била най-голямата в света. "Албърт Док " е издигнат през 1846 година, когато пристанището на града е било международен водач, и се употребява до 1972 година. През идващото десетилетие е реконструиран в бизнес и културен център.

Изключително ефектни са трите здания в региона на пристанището:

Сградата на пристанището, издигната 1907 година
Сградата на параходството "Кунард " - в стила на италиански замък, издигната 1913 година
Сградата "Ливър ", построена като централа на сдружението "Роял Ливър " (1910 г.), висока 97 м, на върха ѝ е сложена медна статуя на птицата ливър (5.5 м), която е знак на града.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР