Върху тялото ни неравномерно се разполагат между два и четири

...
Върху тялото ни неравномерно се разполагат между два и четири
Коментари Харесай

Как изпотяването ни охлажда

Върху тялото ни неравномерно се разполагат сред два и четири милиона потни жлези. Най-много са в региона под мишниците, слабините, по дланите и ходилата.

Биват два типа - екринните действат от раждането ни през целия живот, а апокринните се задействат едвам по време на пубертета.

Сама по себе си, потта няма никаква миризма. Тя съдържа съвсем единствено вода и малко количество соли, млечна киселина и урея.

Неприятни аромати се появяват в следствие от взаимоотношението сред потта и бактериите, които живеят върху кожата ни. Те бързо стартират да се хранят с субстанции от потта ни и създават присъщата миризма.

Когато температурата на тялото ни се повиши заради външни или вътрешни фактори - топло време, спорт, неспокойствие или други страсти, конструкция в мозъка ни, наречена хипоталамус, изпраща сигнал да стартира потенето, а с него и понижаването на телесната ни температура.

Но процесът, който изяснява нуждата от потенето, е чисто физичен. Веществата, включително и водата, минават от едно в друго агрегатно положение посредством приемане или отдаване на топлинна сила. Нужна е топлота за прекосяването на леда в течна вода и още повече топлота - за прекосяване на водата в пара.

Поради тази причина, когато се изпотим и потта стартира да се изпарява, тя гълтам част от топлинната сила, предавана от тялото. Но когато влагата във въздуха е прекалено много, процесът става неефикасен, тъй като атмосферата в близост се оказва наситена с водна пара и изпаряването се затруднява. Затова ни е по-задушно при влажно, само че не чак толкоз топло време, в сравнение с при изсъхнал въздух и по-високи температури.

За благополучие, тялото ни се охлажда и посредством обособяване на топлота с издишвания въздух, както и с директно отдаване на топлинната сила от кожата към околната среда. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР