Върховният съд на Швеция блокира екстрадицията на двама души, издирвани

...
Върховният съд на Швеция блокира екстрадицията на двама души, издирвани
Коментари Харесай

Върховният съд на Швеция блокира екстрадицията на двама души издирвани от Анкара

Върховният съд на Швеция блокира екстрадицията на двама души, търсени от Турция за присъединяване в така наречен придвижване на Гюлен - основно искане на Анкара за одобрение на участието на Стокхолм в НАТО, съобщи Агенция Франс Прес.

Решението идва единствено няколко дни откакто турският президент Реджеп Таип Ердоган разгласи, че е подготвен да разреши на Швеция да се причисли към обранителния алианс.

В сряда обаче Ердоган съобщи, че страната няма да може да ратифицира кандидатурата на Швеция за участие в НАТО най-малко до октомври, когато турският парламент би трябвало да отвори още веднъж порти след лятната си почивка.

В Швеция държавното управление взема окончателното решение по настояванията за екстрадиция, само че не може да удовлетвори искане на друга страна, в случай че Върховният съд се произнесе срещу него.

Двата случая се отнасят до лица, търсени за участие в придвижването на Гюлен, което Ердоган упреква в организирането на кървавия прелом, осъществен през юли 2016 година от отцепническа армейска секта.

Според съда доказателствата, предоставени от Турция, са, че и двамата са изтеглили приложение за криптирана връзка, употребявано от членовете на групировката, която Турция е оповестила за терористична група.

" В единия случай екстрадицията се желае за осъществяване на присъда отнемане от независимост, а в другия - за наказателно гонене. В мнението си до държавното управление Върховният съд изясни, че и в двата случая има спънки за екстрадиция. " - се споделя в изказване на съда.

Съдът съобщи, че екстрадициите не могат да продължат, защото свалянето на приложението единствено по себе си не е задоволително, с цел да се осъди някой за присъединяване в терористична организация според шведското законодателство.

Съдът добави също, че лицата са получили статут на бежанци в Швеция и биха били изложени на риск от гонене, в случай че бъдат върнати в Турция.

Турция и Унгария са единствените държави-членки на НАТО, които към момента не са утвърдили поръчката на Швеция, което изисква единомислеща ратификация.

До началото на тази седмица Ердоган блокираше Швеция, обвинявайки Стокхолм, че е леговище за терористи.

Ключови претенции на Турция бяха да се постави завършек на екстремистките групи и да се утвърди изгонването на десетки обвинени, за които се счита, че са свързани с несполучливия опит за прелом през 2016 година /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР